Zelene sobne biljke oplemenjuju prostor, unose u njega duh prirode, ulepšavaju dom, čiste vazduh i čine da se u prostoru osećamo bolje. Takođe, negovanje biljaka je meditativna aktivnost koja pomaže da se opustite.

Jedna od popularnijih sobnih biljaka je juka ili "drvo života". Osim što lepo izgleda, podseća na palmu i može iz saksije izrasti u veliko drvo, ono poseduje i divnu simboliku. Predstavlja ciklus života, donosi mladost, razvoj, pozitivnu energiju.

Kada liske na drvetu života počnu da žute, suše se i uvijaju, postoji više uzroka, a to su najčešće: previše ili premalo zalivanja, gljivične bolesti, napad štetočina, nedovoljbna svetlost ili prekomerno izlaganje Suncu.

Kada većina liski postan ežuta i primetite kako se biljka suši, važno je da odmah nešto preduzmete. Prvo prepoznajte uzrok! Drvo života se zimi zaliva jednom nedlejno, a leti oko tri puta nedeljno. Najbolje ćete primetiti kada joj je potrebno zalivanje ako dodirnete zemlju i procenite koliko je suva.

Ukoliko ste previše zalivali, onda premstite biljku na svetlije mesto i prestanite sa zalivanjem dok se zemlja potpuno ne osuši, pa tek onda možete nastaviti negu i ponovo zaliti cvet.

Ne držite na tamnom mestu drvo života, kao i na pretoplom. Ovo može dovesti do opadanja listova. Ukoliko ste napravili ovu grešku, biljku premestite na svetlije mesto, a najbolje je da je presadite u veću saksiju, zamenite joj skroz zemlju i počnete ponovo sa negom.

Bolesti koje najčešće zahvataju drvo života su biljni paukovi, vaši i paraziti. Kod ovakvog problema potrebna je pomoć stručnjaka. Ako je problem u gljivicama i bakterijama, oslobodite se oštećenih delova biljke, a zdrave delove bilke tretirajte sredstvom koje vam je prepisao stručnjak.

Listovi biljke mogu da požute i osuše se kada na njima ima puno prašine. Neophodno je da biljku brišete od prašine redovno kako bi mogla neometano da obavlja proces fotosinteze preko listova.

Takođe, preterano izlagabnje biljke jakom Suncu može izazvati opekotine na listovima. Drvo života voli svetlost ili toplotu, ali se postarajte da tokom vrelih letnjih dana bude u blagoj senci, a ne na direktnim zracima Sunca.

Izvor: Sensa