Za Uskrs neko bira boje iz prodavnice, neko voli nalepnice na jajima, a neko više voli da farba jaja prirodnim bojama i ukrašava ih improvizovanim materijalima. Danas ćemo vam reći kako da farbate jaja za Uskrs bez hemikalija i veoma povoljno. Sve ove namirnice već imate kod kuće! 

Cveklom obojena jaja

Sirovu cveklu iseći na komade i kuvati u vodi sa sirćetom (1 kašika sirćeta na 1 litar vode) 30-40 minuta. Zatim u ovu vodu stavite topla sveže kuvana jaja i kuvajte ih još 10 minuta. Izvadite jaja iz vode i stavite na salvetu da se ohlade.

Jaja obojena ljubičastim kupusom

Ljubičasti kupus sitno iseckati, ubacite u vodu i dodajte malo sirćeta (1-2 kašike), a zatim stavite da se kuva. Čim je voda dovoljno obojena, stavite kuvana jaja koja su još topla i nastavite da kuvate. Što ih duže držite u vodi sa kupusom, to će boja biti bogatija.

Jaja obojena ljuskom od crnog luka

Jaja mogu biti crvena ili smeđa zahvaljujući ljusci crnog luka, što više kore stavite to će boja biti bogatija. Stavite šerpu sa vodom na šporet, sačekajte da proključa, a zatim ubacite nekoliko šaki ljuski od luka. Pojačajte vatru na maksimum i kuvajte ljuske 30-40 minuta. Čim voda postane bordo, možete započeti proces bojenja. Stavite topla jaja u vodu i kuvajte 5 do 10 minuta. Inače, ako želite veoma intenzivnu boju, možete ostaviti jaja da se ohlade direktno u vodi sa ljuskom crnog luka.

Jaja ofarbana kafom

Da biste to uradili, pomešajte mlevenu kafu sa vodom i kuvajte je 30-40 minuta. Posle toga u vodu dodajte sirće (1-2 kašike), stavite sveže kuvana topla jaja i kuvajte ih još 10-15 minuta.Što više kafe dodate, to će boja biti bogatija – od zlatne do čokoladne.

Jaja obojena spanaćem

U šerpu sipajte 2 litra vode, dodajte listove spanaća, malo sirćeta i posolite. Sve izmešajte i ostavite na tihoj vatri. Posle 5-7 minuta, ne dovodeći smesu do ključanja, dodajte još topla kuvana jaja i kuvajte ih oko 7-10 minuta, s vremena na vreme proveravajući boju, piše sajt News hochu.

Jaja obojena šargarepom

Šargarepu isecite na komade i kuvajte u vodi 30-40 minuta. Dodajte 1-2 kašike sirćeta i staviti topla kuvana jaja na 10-15 minuta.

Saznajte kako da stari stan pretvorite u moderan.

BONUS VIDEO:

Uskršnja dekoracija TikTok/dekoria.pl

Sensa/A.S.