Kaktusi su jedna od najpopularnijih sobnih biljaka, omiljena zbog svog neobičnog izgleda i šarenih cvetova. Imaju prilično netipičan izgled i razvijaju se u bezbroj neobičnih oblika. Svaki ljubitelj ukrasnog bilja trebalo bi da ima bar jednu u svojoj kolekciji. A kako se pravilno brinuti o kaktusu, koji su im uslovi potrebni i kako i kada treba presaditi kaktus. Budući da potiče iz pustinje, kaktusu je potrebno mnogo sunčeve svetlosti, a ima još nekoliko zahteva. I možete da napravite svoju kaktus baštu.

Kako se pravilno brinuti za kaktus

Prema rečima stručnjaka za sobno bilje za homesandgardens, kaktusu je, s obzirom na njegove karakteristike, potrebno osam ili čak više sati izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti dnevno. Što više svetlosti prima, to je brži njegov razvojni proces. Ubrzo se razvija, otporna na bolesti i parazite. Ako imate kaktus kod kuće, možete primetiti da će, ako ne dobije dovoljno svetlosti, rasti prema izvoru svetlosti. A njegova boja može izbledeti u odsustvu optimalnog svetla. Pravo mesto je sunčani prozor koji gleda na jug kako bi biljka bila dovoljno izložena sunčevoj svetlosti tokom dana. Ali ako primetite braonkastu nijansu na vašem kaktusu, uzrok je višak sunčeve svetlosti.

shutterstock_1949239684.jpg
Shutterstock Kako presaditi kaktus

Pravila za presađivanje kaktusa

Najboljim vremenom za presađivanje se smatra proleće, iako je dozvoljeno da se ovaj događaj sprovodi tokom cele godine. Obavezno premestite kaktus u sveže zemljište nakon kupovine, potpuno uklonite staru podlogu. Ako se kaktus ostavi nekoliko godina bez presađivanja, može izgubiti svoje dekorativne kvalitete zbog iscrpljivanja tla. Ali postupak, bolan za bodljikavu egzotiku, mora se sprovesti ispravno. Spororastući kaktusi bolnije reaguju na postupak zamene zemlje i saksije od mladih primeraka, pa ih treba prebaciti u drugu saksiju uz potpuno očuvanje zemljane grudve, samo površinski sloj se može zameniti svežom mešavinom zemlje.

Zaštitne rukavice:
Tokom procesa presađivanja kaktusa, zaštitite ruke debelim rukavicama. Za pomeranje biljke koriste se različite stezaljke: specijalne klešta, ostaci penaste gume ili čvrsto presavijeni papir.

Izbor saksije: Pre presađivanja, prednost se daje laganoj, jeftinoj plastici koja dobro zadržava toplotu koja je važna za korenje – zbog odsustva pora u zidovima, vlaga slabije isparava, pa je potrebno ređe i manje obilno zalivanje. Važno je da saksije imaju otvore za ventilaciju za dobro provetravanje biljke.

Koristite dobro drenirano tlo: Bez obzira na vrstu kaktusa koju imate, dobro drenirajte zemlju. Kaktusi dobro zadržavaju vlagu, pa je važno da im date zemljište sa dobrom drenažom kako biljka ne bi bila u vlažnom. Prema mišljenju stručnjaka, najbolja vrsta zemljišta je ona posebno za sukulente.

Korak po korak:

  • Nedelju dana pre presađivanja, prestanite sa zalivanjem i prskanjem.
  • Da biste uklonili kaktus sa zemljanom grudom, lagano tapkajte po zidovima.
  • Okrenuvši posudu, koristite pripremljene stezaljke da zgrabite koren i izvučete biljku.
  • Koren operite i osušite 24-48 sati.
  • Stavite svežu, dezinfikovanu drenažu, puneći 1/6 zapremine saskije. Postavite sloj peska na vrh i sipajte pripremljenu mešavinu tla. Kaktus se postavlja vertikalno. Držite ga, napunite praznine svuda okolo zemljom, lagano nabijajući svaki sloj.
  • Paralelno sa presađivanjem možete odvojiti mlade od odraslih kaktusa i posaditi ih u male odvojene čaše.
  • Prvo zalivanje presađenog kaktusa vrši se od tri do četiri dana kasnije. Voda se zagreva na oko 30-35 stepeni i sipa se mala količina. Nakon pet dana, redovno zaliva se odstajalom vodom. Držite podalje od sunčeve svetlosti dve do tri nedelje da biste se adaptirali.
shutterstock_1615376212.jpg
Shutterstock Kako presaditi kaktus

Pravilno zalivanje kaktusa

Zalivanje kaktusa je umetnost za koju je potrebno vreme. Prekomerno zalivanje je jedna od najčešćih grešaka u nezi ukrasnog bilja, a pogađa i kaktuse. Budući da je kaktus pustinjska biljka, povremeno muu je potrebno duboko zalivanje, a onda voli da se zemlja potpuno osuši pre sledećeg zalivanja, kažu stručnjaci za biljke. Proverite da li je zemlja suva do dna saksije – drvenim štapom: ubacite ga u saksiju, gurnete ga do kraja i povučete. Ako izađe suva i bez zemlje, vreme je da zalijete biljku. Prekomerno zalivanje može izazvati truljenje korena kaktusa.

BONUS VIDEO:

NAPRAVITE SAKSIJE ZA RASAD OD ROLNE WC PAPIRA Instagram/urbantaproots

Sensa/Z.A.