Poznato vam je sigurno da se soc od kafe i ljuske jajeta najčešće koriste za prirodnu prihranu biljaka. Međutim, postoji još varijanati koje mogu smanjiti rizik od propadanja, uvenuća ili trulejenja biljke, a i podstaći je da raste, cveta i razvija se.

Otkrivamo vam 3 trika za organsku prihranu biljaka koja će možda iznenaditi i najiskusnije baštovane!

1. Zalijte tlo vodom koja sadrži skrob - Pošto je nedostatak hranljivih materija posebno akutan zimi zbog nedostatka Sunca, biljke pokušavaju da povećaju rezerve skroba u plodovima i semenu. Skrob je idealan za skladištenje glukoze, sa njenom nestašicom počinje proces hidrolize - ponovnog razlaganja skroba na molekule. Umesto da sledeći put kupujete specijalno đubrivo, ne prosipajte vodu u kojoj se kuvao krompir ili testenina. Pustite da se ova tečnost ohladi i zalijte svoje zelene ljubimice.

2. Stavite sunđer na dno saksije - Uprkos činjenici da je skoro svim biljkama potrebno stalno zalivanje, neke sorte su i dalje poznate po tome što mogu da izdrže duže od drugih bez vode. Jedna od najvećih grešaka početnika baštovana jeste preterano ili retko zalivanje. Kada se zaliju više nego što je potrebno, određenim sortama biljaka truli koren. Sa druge strane, ako im nedostaje voda, biljke se suše i propadaju. Pre nego što posadite biljke u saksiju, stavite mali sunđer na dno i prekrijte ga zemljom odozgo. Sunđer će apsorbovati višak vode, a u kritičnim situacijama koren se može hraniti uskladištenom vlagom.

3. Dodajte malo pšenice u zemlju - Žitarice nisu samo odličan izvor hranljivih materija za ljude. Stavite malo zrna pšenicu u saksiju i pospite zemljom odozgo. Takav biljni dodatak biće dovoljan za mesečnu prihranu mnogih biljaka.

Izvor: Sensa