U sezoni gripa, virusa i prehlada, važno je jačati imunitet kroz zdravu ishranu, fizičku aktivnost, vitamine i minerale, ali svoj doprinos u prevenciji mogu dati i sobne biljke. Osim što ulepšavaju i osvežavaju prostor, zahvaljujući fitoncidima i esencijalnim uljima, biljke mogu da prečiste vazduh od ulične prašine, patogenih bakterija, pa čak i da smanje rizik od virusa.

Stručnjak za uređenje vikendica i biljke, Tatjana Čabrova, otkrila je koje biljke se bore protiv virusa:

1. Geranijum - Biljka koja nije slučajno glavna na prozorskim daskama u domovima naših baka. Osim što cveta bajkovito, geranijum luči supstance koje mogu biti štetne po streptokoke, stafilokoke, viruse gripa i razne bakterije koje izazivaju akutne respiratorne infekcije. "Geranijum je jedna od najnepretencioznijih i najizdržljivijih biljaka, odlično se oseća zimi u našim stanovima sa suvim vazduhom od grejanja, a leti se saksije mogu bezbedno preneti na balkon. Nega geranijuma je vrlo jednostavna, čak i početnik može da se nosi sa tim, glavna stvar je da biljku stavite na dobro osvetljeno mesto i redovno je zalivate, ali umereno, tako da zemlja ima vremena da se potpuno osuši", savetuje stručnjak. Takođe, eterična ulja geranijuma imaju smirujući efekat i pomažu u borbi protiv stresa i nesanice, tako da i spavaća soba može biti savršen prostor za ovu romantičnu biljku. 

2. Sanseverija (indijsko pero ili svekrvin jezik) - Još jedan nezaobilazan pomoćnik u borbi protiv virusa je sansevieria, poznatija pod narodnim nazivima #svekrvin jezik". Ova biljka je savršena za čišćenje vazduha u domu, a smatra se da ima i imunomodulatorna, antivirusna i fungicidna svojstva, a takođe povećava otpornost na prehlade. "Biljka je prilično nepretenciozna u nezi, mirno toleriše kratkotrajnu sušu, pa je pogodna za one koji ponekad zaborave na zalivanje. Sansevieria se najbolje oseća u dobro osvetljenim prostorijama, ali je potrebno postaviti na mesto gde ne pada direktna sunčeva svetlost", kaže stručnjak. Takođe, smatra se da sanseverija smanjuje rizik od štetnog zračenja, pa se često drži u kancelarijama pored kompjutera ili ruteta.

3. Lovor - Osušeni lovorov list, jedan od najpopularnijih začina, može se naći u gotovo svakoj kuhinji. U zelenoj formi, lovor ima ne samo odlične kulinarske karakteristike, već poseduje sjajna lekovita svojstva. Ova plemenita biljka, zbog visokog sadržaja fitoncida, tanina i elemenata u tragovima, snažno deluje na imuni sistem. Lovor ima izražen antiinflamatorni i antibakterijski efekat, zbog čega se često naziva prirodnim antibiotikom. Njegovi fitoncidi se uspešno nose sa bakterijama i virusima koji izazivaju prehladu. Koristi se i u pripremi prirodnih lekova i sirupa protiv kašlja.

"Uzgoj lovora kod kuće je prilično jednostavan čak i za početnika. Ovoj južnoj biljci je potrebno puno jarke sunčeve svetlosti, pa je najbolje postaviti saksiju blizu prozora na južnoj strani doma, a leti možete da je stavite na balkon. Lovor dobro raste u uslovima visoke vlažnosti, tako da ga u proleće i leto treba obilno zaliti i prskati sprejom, a zatim u novembru možete sakupiti dobar rod listova, osušiti ih i koristiti kao začin" , kaže Tatjana Čabrova.

4. Montesera - Jedna od omiljenih zelenih biljaka u domovima, sa karakterističnim širokim listovima u obliku srca. Ova nepretenciozna biljka može da raste kod kuće do 2 metra visine i izgleda spektakularno u svakom enterijeru. Veliki listovi monstere luče korisne supstance koje potiskuju viruse i mikrobe, a takođe pomažu u jonizaciji vazduha. Lekovita svojstva ove biljke dobro su poznata u jugoistočnoj Aziji, gde je od davnina bio običaj da se mintesera stavlja u sobu sa bolesnim osobom kako bi se ubrzao oporavak.

5. Drvo limuna - Biljke citrusa su oduvek bile poznate po svojim lekovitim svojstvima. Ne samo da njihovi sočni plodovi pomažu u održavanju imuniteta, već i mirisni listovi koji oslobađaju korisna eterična ulja. Možete uzgajati drvo limuna kod kuće, jedna saksija sa ovim korisnim citrusom može da učini da vazduh u prostoriji bude izuzetno čist, a smanjiće se i virusi, bakterije i štetne materije. "Limun preferira hladna i dobro osvetljena mesta, ali uopšte ne toleriše promaju i direktnu sunčevu svetlost. U nepovoljnim uslovima drvo može u potpunosti da odbaci lišće" - objašnjava stručnjak.

Shutterstock 5 SOBNIH BILJAKA KOJE ŠTITE OD VIRUSA

Izvor: Sensa