Prema feng šuiju, određeni plodovi voća smatraju se posebno srećnim. Prema kineskoj filozofiji uređenja prostora, često se koriste biljke i voće, što ukazuje na dublju vezu sa prirodom i prirodnim ciklusima. Jedan od ključnih aspekata feng šuija je BA[ veza sa prirodom; "feng šui" se zapravo prevodi kao "vetar" i "voda", što ukazuje na to koliko su ovi prirodni elementi vitalni za naš opstanak. Nar je posebno povoljan feng šui simbol zbog svoje boje i mnogih semenki. Često se nalazi u azijskim i kineskim umetničkim motivima, ponekad uz druge značajne simbole iz sveta prirode.

Simbolika i značenje nara u feng šuiju

Nar je crveno voće u obliku globusa i kada ga otvorite, primetićete stotine semenki nalik na dragulje. Ove semenke daju naru značenje plodnosti i sreće. Ovo se odnosi na porodično obilje, ideje, pozitivnu energiju ili važne poslove. Voće takođe simbolizuje ciklus života i ponovnog rađanja - ako sačuvate seme, ono kasnije može doneti više ploda. Boja nara, obično je crvena, povezana je sa energijom vatre. Element vatre je povezan sa inspiracijom i prepoznavanjem. U kineskoj kulturi ovo se povezuje sa idejom stvaranja prosperitetnih i uspešnih projekata i inspiracija za to stvaranje.

Crvena je takođe najpovoljnija boja u feng šuiju jer je boja vitalnosti. Boja nara je toliko živa da se zapravo može koristiti za pravljenje boja. Nar se takođe smatra superhranom i bogat je korisnim hranljivim materijama i lekovitim svojstvima. Kao voće, nar takođe daje slatkoću. U našem modernom dobu, vrlo je lako nabaviti voće u supermarketu, ali kada je feng šui razvijen u drevnim vremenima, voće je bilo veoma vredno i dragoceno.

U kineskim motivima, često ćete videti nar koji čini trijadu sa jabukom i breskvom. Dok nar predstavlja mnogo potomaka, jabuka predstavlja miran i zadovoljan život, a breskva je povezana sa dugim životom.

Šta predstavlja nar u feng šuiju.
Shutterstock 

Inspiriše prosperitet i ideje - U Kini se motiv nara koristi kao simbol inspiracije za prosperitet i ideje. U domove stavljaju korpu nara na sto ili sliku nara u dom sa namerom prosperiteta. Kuhinja je odlično mesto za dodavanje nara, pošto je kuhinja povezana sa bogatstvom u feng šuiju. Takođe, motiv nara se može videti u kancelariji ili radnoj sobi, kao simbol izobilja i inspiracije u karijeri ili poslu.

Takođe, kombinacija nara, jabuke i breskve u Kini simbolizuje mir i dug život. Ova tri voća zajedno u činiji ili umetnička dela koja uključuju slike ovih plodova, smatraju srećnim.

Izvor: Sensa