Svako ko ima sobne biljke u nekom trenutku se zapitao zbog čega mu se neka od njih suši i propada. U čemu je trik? Kako nekome sve cveće bija, raste i cveta, a neko nema sreće?

Evo koje su 3 najčešće greške koje možda pravite sa svojim sobnim biljkama.

1. Preterano zalivanje

Apsolutno je pogrešno pretpostaviti da sve biljke zahtevaju puno vode. Previše vode sprečava većinu sobnih biljaka da napreduju. Količina i vreme zalivanja variraju u zavisnosti od vrste. Uvek proverite na kartončiću koju dobijete uz cveće kako se zaliva i neguje. Pratite ponašanje svoje biljke. Ako je zemlja suva, zalijte, ako je vlažna, bolje ne. 

2. Ne vodite računa o zemlji

Svakoj biljci su potrebne optimalne mešavine sastojaka da bi rasle i razvijale se, a u saksiji je to ograničeno. Takođe, u zatvorenom prostoru, biljke dobijaju daleko manje sunčeve svetlosti, a isparavanje je mnogo sporije. U ovim situacijama, uobičajena zemlja za saksije često zadržava previše vlage, što može da dovede do truljenja korena. Rastresito, dobro drenirano zemljište je neophodno za sobne biljke, posebno ako su izložene indirektnoj sunčevoj svetlosti.

3. Niste im pronašli odgovarajuće mesto

Ne može svaka biljka da izdrži direktno sunce s prozora, kao što ni svaka ne voli senku ili mračan prostor. Pročitajte šta toj vrsti treba za optimalan rast i cvetanje i pokušajte da joj te uslove obezbedite i pronađete mesto koje će joj najviše odgovarati.

4. Prevelika briga vodi u greške

Najgora greška koju svi pravimo s vremena na vreme je da se previše brinemo o našim sobnim biljkama. Neke izdržljive vrste će se zapravo zadovoljiti malim zanemarivanjem. Zapravo, mnoge kućne biljke su relativno lake i nezahtevne za održavanje. Prevelika briga može dovesti do prekomernog zalivanja, prekomernog đubrenja, što negativno može da se odrazi na biljku.

Izvor. Sensa