Ako volite neobične stvari, pa tako i neobične vrste biljaka, koje nema svako, biljka mesožderka je pravi izbor za vas! Spada u grupu karnivornih biljaka i jedinstvena je po tome što se ne hrani samo putem sunčeve svetlosti (fotosinteze) kao većina drugih biljaka, već su joj za ishranu potrebni i insekti, pa čak i sitne životinjice ( samo tropske mesožderke). Njih uspeva sama da privuče i uhvati u klopku. Tako da nije potrebno da vi hvatate insekte i hranite je, ona će to sama obaviti. Prvo ispusti miris koji privlači insekte, a kada on uđe u zamku, biljka se zatvara i narednih nekoliko dana koristi hraniljive materije iz njega.

Kako se gaji

Originalno stanište mesožderke je močvara, tj. staništa bogata vodom i svetlošću, a siromašna hranljivim materijama. Biljka se prilagodila takvim uslovima tako što je razvila zamke koje privlače insekte. U neke od  najpoznatijih vrsta spadaju Venerina muholovkaTustika i Rosulja. Svojim jarkim bojama privlače plen, zarobe ga, a zatim svare uz pomoć jakih sokova. Neke vrste imaju lepljive listove koji luče sokove.

Mesožerki je potrebno mnogo sunca, najbolje direktna sunčeva svetlost i obilno zalivanje destilovanom vodom ili kišnicom kako bi zemlja bila stalno vlažna. Važna je i vrsta zemlja u kojoj će uspevati. Radi se o kiselom belom tresetu u kome nema hranljivih materija. Mogu da rastu čak i vulkanskom pepelu i u krečnjačkim tlu. Mesožderke mogu da žive unutra i napolju, ali spolja samo ako je temperatura iznad nule. U toku zime ulaze u stanje hibernacije da bi na proleće ponovo oživele i nabujale.

Izvor: Sensa