Svi koji imaju cveće, tj. biljke imaju problem kada treba da otputuju, naročito tokom leta. Međutim, mnoge vrste su prilično otporne i većini neće ništa smetati ako ih ostavite nedelju dana ili manje. Naravno, to zavisi od temperature i da li su biljke u stanu ili napolju.

Sobne biljke

Ako imate biljke koje su zahtevne za održavanje, kao što su kalateje, paprati ili orhideje, najbolje je da ih ostavite prijateljima ili komšijama pre nego što krenete na put. Ako nisu zahtevne, premestite ih što dalje od prozora kako bi dobile manje svetlosti. Samim tim će imati manju potrebu za vodom. Stručnjaci za biljke savetuju da ih grupišete zajedno jer će one na taj način naraviti svoj mikrosistem. Na ovaj način biljke zagrevaju jedna drugu i zadržavaju vlagu. Na dan puta, potopite ih u vodu kako bi upile što više ove dragocene tečnosti. To bi trebalo da bude dovoljno za par dana.

Zalivanje uz pomoć kanapa

Ovo je starinski način zalivanja za koji su vam potrebni posuda za vodu i konopac od jute ili pamučna traka.

Prvo dobro zalijte biljku. Zatim napunite posudu vodom i umočite ceo konopac. Izvadite ga iz vode, pa jedan njegov kraj stavite u u zemlju vaše biljke, otprilike na 4-5 cm dubine. Stavite drugi kraj užeta u posudu s vodom tako da dotakne dno. Vodite računa da je konopac okrenut nadole kako bi voda mogla da se sliva od saksije do vaše biljke. Ovakav način zalivanja bi trebalo da bude dovoljan za nekih 10 dana vašeg odsustva od kuće.

Potopljena flaša

Pre ovog metoda biljku zalijte na uobičajen način. Zatim, uzmite flašu i izbušite je iglom na više mesta. Napunite je vodom stavite palac na otvor, a zatim je brzo okrenite i uronite u zemlju u saksiji. Zemlja treba da prekrije sve rupe na flaši. Voda će polako curiti iz boce kako se zemlja bude sušila i na taj način će vlažiti biljku.

Pogledajte u videu ispod još jedan metod samozalivanja biljaka

Metod samozalivanja biljaka tiktok/joesgarden

Izvor: Sensa