Orhideja je biljka koja simbolizuje ljubav, a u dom donosi posebnu lepotu. Njeni cvetovi su upečatljivi u raznim bojama, a svako ko ima orhideju zna koliko ova čarobna biljka oplemeni životni prostor.

Orhideja nije komplikovana za gajenje, ali je važno da sve radite striktno po pravilima - od izbora saksije koja mora biti provuidna, pa sve do presađivanja i zalivanja. Posebno izazovna može da bude prihrana biljke i treba biti obazriv sa đubrivima koje kupujete za cveće.

Kako biste izbegli negativne posledice i smanjili hemikalije, možete napraviti prirodnu prihranu za orhideju od samo jedna namirnice - pirinča. Tri šake pirinča potopite u 1 litar vode. Promešajte i ostavite da odstoji nekoliko sati, a zatim procedite.

Pirinčana voda je puna hranljivih satojaka, vitamina i minerala, pa će pozitivno uticati na razvoj biljke i podstaći je da cveta obilno i dugo. Možete koristiti i vodu u kojoj se kuvao pirinač, ali je nikako ne solite.

Postupak zalivanja podrazumeva da orhideju stavite u veći tanjir ili posudu, a onda postepenoi zalivate. U dnu posude će se skupljati tečnost, pa u njoj držite orhideju oko 10-ak minuta da se zemlja natopi. Pazite da tokom zalivanja ne ukvasite liske. Uklonite saksiju iz posude, neka se procedi voda iz nje, a onda stavite ispod saksije suvu posudu.

Pošto ćete za jednu orghideju istrošiti samo oko 300 ml vode, ostatak možete sipati u posudu za led i zamrznuti. Dobijene kockice leda od pirinčan evode, kasnije možete po jednu stavljati na zemljište i orhideji obezbediti novu prihranu.

Prihrana orhideje sa pirinčanom vodom preporučuje se jednom na svake dve nedelje.

Izvor: Sensa