Početak proleća je simbol novog početka, dobre energije, ali i period koji treba da dočekamo u urednom, čistom i rspremljenom domu kroz koji pozitivna energija slobodno kruži. Prva stvar koju treba da uradite pre prolećnog velikog spremanja jeste da se suočite sa stvarima koje iamte u domu. Važno je da proleće ne dočekate u pretrpanom prostoru. Mari Kondo, najurednija Japanska na svetu, savetuje da uzmete svaku stavr u ruke ili se zagledate u nju. Ukoliko ta stvar više ne funkcioniše ili ne izaziva u vama pozitivna osečanja, onda je bacite.

Druga stvar koja se radi pred čišćenje jeste da prošetate kroz svoj dom, pogledate na koja mesta u domu tokom čišćenja treba staviti akcenat, gde ima najviše prljaštine, prašine i nakupljenih stvari. Zahvalite se svom domu što je bio komforan tokom zime, a onda naglas izgovorite želje koje želite da se ostvare u domu tokom proleća.

Treću stavr koju prema Mari Kondo, začetnici KonMari metode organizacije u domu, treba da uradite jeste ČIŠĆENJE! Čišćenje  treba da se obavlja iz jedne prostorije u drugu. Napravite detaljan raspored kada ćete se i koliko posvetiti svakoj prostoriji u vašem domu – i pridržavajte se toga! Evo koje zadatke treba da obavite u svakoj od prostorija:

Spavaća soba

Operite posteljinu i osvežite dušek
Usisajte ili obrišite podove u spavaćoj sobi
Zamenite sezonsku odeću i posteljinu

Kupatilo

Očistite tuš, kadu i odvode
Obrišite kupatilske ormariće, ogledalo i lavabo
Očistite wc šolju iznutra i spolja

Dnevna soba

Operite zaves i tepihe
Obrišite prašinu sa uređaja, nameštaja i dekoracije
Očistite prozore iznutra i spolja, uklonite prašinu sa roletni

Kuhinja

Očistite frižider, zamrzivač, mikrotalasnu rernu, šporet i sve druge uređaje
Obrišite kuhinjske pultove, vrata ormarića i ručke
Operite sudove, a zatim očistite sudoperu i njen odvod

Četvro, kada čistite, sve radite od odozgo ka dole. Na primer, kada brišete prašinu ili čistite nešto visoko, prljavština može pasti na zemlju. Zato je najbolje da prvo obrošete visoke delove, pa se spustite sve do poda. Poslednja prostorija koju Mari Kondo čisti u domu jeste ulazni prostor, tako da počnite od unutrašnjosti i krajnjeg dela doma, a završite sa ulaznim vratima.

Peto, nije dovoljno generalno očistiti kuću jendom godišnje, već oraganizaciju i čistoću stalno treba održavati. mari Kondo predlaže da napravite zanimljiv ritual čišćenja, tako što ćete se organizovati prema prostorijama i napraviti nedeljni plan. Ukoliko jednom sredite ovako dom i posle ga održavate, biće dugo savršeno sređen.

Izvor: Sensa