Najurednija Japanka na svetu Mari Kondo razvija je svoj princip sređivanja kuće koji je oduševio brojne ljude širom sveta. Kada čistite kuću na ovaj način, to nije samo oslobađžanje doma od smeća i nereda, već i otvaranje prostora za dobru energiju. Magično čišćenje će vam pomoći da privučete sreću i učinite da svi koji žive sa vama pod istim krovom postanu raspoloženiji.

Kada je dom uredan, i energija u njemu je čista i povoljna. Glavni princip sređivanja kuće prema Mari Kondo jeste - Ostavite u domu samo one stvari koje vam služe i donose radost! Ako postoje stvari koje vas nerviraju ili izazivaju neprijatne uspomene, nisu funkcionalne, ne koristite ih, morate ih se bez žaljenja osloboditi. Ovo je veoma važan korak od kojeg počinje transformacija svakog doma. Prema Konmari metodu potrebno je da iz doma izbacite sledeće 4 stvari - od njih počnite:

  • sve slomljeno
  • prazne flaše, tegle i kutije
  • pohabana i pocepana odeća i obuća
  • sve čemu je istekao rok trajanja

Mnogi ljudi čiste samo zato što je neophodno, ali čišćenje je ritual kojim pročišćavate svoj dom od negativnosti i stvarate prijatnu atmosferu. Oni koji se pridržavaju saveta Mari Kondo tvrde da čišćenje često uopšte nije neophodno ako je prostor pravilno organizovan. Uz Konmari metod dom može biti uredniji duže nego što ste mislili - sve je samo stvar dobre organizacije.

Zato, kada se rešite bespotrebnih stvari, uradite sledeće: Organizujte u red sve stvari u svojoj kući. Pokušajte svakoj stvari da pronađete mesto na kojem će uvek stajati. Kaiševi sa kaiševima, košulje sa košuljama, posuđe sa posuđem, začini sa začinima i tako dalje. Kada sve ima svoje mesto, lakše ćete primetiti prisustvo prljavštine i prašine, jer će u kući biti više slobodnog prostora. Lakše i brže ćete moći da čistite, a i ukoliko stvari stoje na svom mestu dom može biti sređen mesecima.

Izvor: Sensa