U feng šui kulturi uređenja prostora postoje razna pravila i tehnike, ali prvo od čega treba krenuti jeste urednost doma. Uredan dom je srećan dom.

Važno je da se oslobodite stvari koje više ne koristite, koje su slomljene i van funkcije, predmeta koji vam kradu prostor i energiju. Samo kroz uredan i otvoren prostor može da teče pozitivna či energija.

To ne znači da nered može da bude skriven. Čak iako sredite celu kuću prema feng šui pravilima, a u vašem ormanu je nered, pretrpan je i stvari nisu uredne, to može doneti negativnu energiju stagnacije.

Neuredan i zanemaren orman ukazuje na skrivene i pritajen eprobleme, a prema feng šuiju može doneti probleme sa fizičkim zdravljem, teškoće na poslu, finansijske probleme ili konflikte u porodici.

Donosimo vam 5 saveta kako da prema feng šuiju sredite orman i privucete sreću:

1. Očisite prostor u ormanu - Prosečna osoba nosi samo 20 procenata svoje garderobe, što znači da u vašem ormanu verovatno ima dosta komada koje biste mogli da donirate ili preprodate. Da biste razdvojili šta ostaje i šta ide, izvadite sve iz svog ormana, pa sve isprobajte. Procenite šta va zaista treba, a sve drugo donirajte,. prodajte, poklonite.

2. Preuredite svoju garderobu - Sada je vreme da kreirate tok pozitivne energije sa svojom garderobom. Postavite svoju odeću ovim redosledom, s leva na desno, za svaku kategoriju:

  • Odeća za posao: ona predstavlja prosperitet.
  • Vaša ležerna odeća: odeća koju nosite vikendom ili kada se družite sa porodicom i prijateljima predstavlja vaše odnose sa voljenim osobama.
  • Vaša kreativna odeća: bilo šta u vašoj garderobi što nosite kada radite, bavite se baštovanstvom, kuvate i tako dalje — ovo predstavlja inspiraciju i vašu umetničku stranu.
  • Vaša svečana odeća: ovi predmeti predstavljaju uspeh.
  • Vaši predmeti iz ljubavnog života: odeća koju nosite na izlasku i vaše donje rublje predstavljaju ljubav.

3. Rasporedite odeću po bojama - Rasporedite je prema sledećim redosledom boja, s leva na desno unutar svakog odeljka: crna, braon, plava, zelena, ljubičasta, crvena, narandžasta, roze, žuta, bela, metalik i siva.

4. Organizujte odeću po vrsti - Nakon što organizujete po bojama, rasporedite svoju odeću po vrsti unutar svake nijanse. Stavite predmete od dugih rukava do kratkih rukava i dugih haljina do kratkih haljina (ili obrnuto). Učinite to tako da vam bude jednostavnije da vadite odeću i slažete je ponovo.

5. Praktično organizovan orman - Pravilno rasporedite svoju odeću uz pomoć vešalica, kesa za odlaganje stvari, označite ih prema danima u nedelji... Iskoristite trikove koji će pomoći da orman bude uredan i organizovan.

Izvor: Sensa