Srebro je plemeniti metal koji nakon nekog vremena oksidira, a taj proces je brži kada se predmeti ne koriste, jer onda ne dolazi do trenja. Oksidacija na površini predmeta ostavlja posebnu patinu. Upravo ona mnogima smeta, naročito ako se radi o nakitu, koji može da bude i amajlija. Mnogi se odlučuju da ga ne nose, tj. čuvaju kako bi sprečili da potamni, ali znajte da time nećete sprečiti da pocrni- naprotiv. Srećom, postoji nekoliko načina da svom nakitu ili ukrasnim predmetima od srebra (svećnjacima, tacnama, poslužavnicima, escajgu, čajnicima, ogledalima, kutijama… ) vratite stari sjaj. 

Kako se čisti srebro?

Pomešajte sodu bikarbonu sa malo mlake vode da napravite pastu. Uzmite meku četkicu za zube, nanesite pastu na predmet od srebra,lagano trljajući. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim prebrišite vlažnim ubrusom i ispolirajte finom tkaninom od mikrofibera kako bi dobilo sjaj.

Drugi način za čišćenje- pomešajte toplu vodu i nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova (ili šampona za bebe). Potopite predmet ili nakit na desetak minuta u ovaj rastvor. Zatim uzmite četkicu za zube i blago istrljajte. Isperite toplom vodom, a zatim istrljajte krpom ili peškirom i ostavite da se osuši.

Srebrni nakit se može čistiti i uz pomoć aluminijumske folije. izrežite je na trake, pa stavite u posudu foliju, preko nje so, odozgo nakit, pa opet listiće folije i so. Prelijte vrelom vodom i ostavite oko 5 minuta. Isperite nakit hladnom vodom i dobro osušite.

Saveti za čuvanje srebra

- Predmete od srebra ne čuvajte zajedno s neplemenitim metalima (na primer s čelikom) jer može doći do hemijske reakcije.

- Nemojte držati predmete u plastičnim kesama, metalnim kutijama i slično, već u drvenim ili onim oblođženim plišem ili finim tkaninama.

- U kutiju za nakit stavite komad krede ili kesicu sprecijalnih kuglica (obično se dobije uz obuću ili neke vrste lekova ) kako biste smanjili vlagu.

- Pre nego što se kupate ili perete sudove skinite sav srebrni nakit.

-Ako vaš nakit ima drago kamenje, ne potapajte ga u rastvore, već nežno i pažljivo očistite mekom četkicom.

Izvor: Sensa