U užurbanom životu sa bezbroj zadataka, obaveza i namera, istina je da je teško pronaći vremena da se u potpunosti posvetimo čiščenju doma. Ali zabluda je da ceo vikend morate provesti sređivajući kuću - potrebno vam je par trikova, saveta i dobra organizacija. U tome je najbolji FliLadi metod koji je još 1999. godineosmislila Amerikanka Marla Sili.

Ovaj način čišćenja pomaže da celu kuću dovedete u red za samo 15 minuta.Poenta FliLadi-ovog pristupa je da čišćenje vašeg doma ne mora da bude žurba i stresan proces. Kada proces razbijete na male dnevne zadatke, dovođenje stvari u red vam više neće izgledati kao nešto komplikovano i nemoguće. Na primer, možete početi sa čišćenjem lavaboa, to će trajati ne više od 15 minuta, a osećaj da ste uradili nešto korisno motivisaće vas da sutra napravite sledeći korak i očistite novi prostor.

Podelite svoj dom na pet različitih zona za efikasno čišćenje. Prvu nedelju u mesecu posvetite prvoj zoni, odvojite 15 minuta dnevno da sredite svo nagomilano smeće po kući. Zatim idite u drugu zonu - kuhinju i nju takođe očistite u celosti. Treća zona je kupatilo. Četvrta zona je vaša spavaća soba. I konačno, peta zona je dnevna soba. Važno je da ne zaboraviti da svakoj zoni posvećujete ne više od 15 minuta dnevno.

To znači da ćete nedeljno izdvojiti 45 minuta za sređivanje kuće, a vaš dom će uvek biti uredan. U ovih 15 minuta takođe spadaju i promena posteljine i pranje podova.

Takođe, jednom nedeljno pokušajte da izdvojite 45 minuta za generalno čišćenje, što može uključivati promenu posteljine, pranje podova i mokro čišćenje. Važno je i da tokom čišćenja budete opušteni i motivicani - pustite muziku, angažujte druge članove porodice, pevajte ili slušajte podkast ili neku emisiju dok sređujete. Ovo će učiniti da sređivanje kuće bude istovremeno korisno, opuštajuće i zabavno.

Ova tehnika podrazumeva određene principe, a prvi je da odmah nakon što se probudite, pospremite krevet, istuširajte se, a zatim očistite kadu ili tuš kako biste što bolje iskoristili svoje vreme. Nakon toga stavite veš u mašinu za pranje veša. Zatim idite u kuhinju, a ako joj nije potrebno čišćenje, operite sudove, pripremite doručak i uživajte u svojim jutarnjim ritualima.

Pre spavanja operite umivaonik. Prema FiLadi tehnici najbolje je početi sređivanje od umivaonika, jer ovo mesto može postati važna polazna tačka za širenje reda i udobnosti u domu. Dovedite stvari u red na onim mestima u kući kojima je potreban svakodnevni "nadzor". Na primer, to može biti vaše radno mesto, koje je svakodnevno obraslo beskrajnim šoljicama kafe, dokumentima, papirićima. Sredite mesta na kojima se najviše nakupilo nečistoće i nereda u toku dana. Kada završite sa radom na tom mestu, oslobodite se svih nepotrebnih stvari - to će vam uštedeti nekoliko sati pospremanja vikendom.

Plan je pola posla, pa na frižider možete zalepiti papir na koje m ćete napisati raspored čišćenja kuće po zonama za svaki dan. N anjemu takođe možete dodati i spisak za kupovinu stvari koje su vam potrebne za održavanje reda u domu. Ovaj raspored mogu pratiti i drugi članovi domaćinstva, što će svakome uštedeti vreme.

Kada napravite raspored, svakog dana potrošite oko 15 minuta za sređivanje, ova rutina može biti lagana, jednostavna i zabavna. Uredan dom je srećan dom, ali ne zaboravite d auvek odvojite vreme i za sebe. U tome vam ova metoda može pomoći.

Izvor: Sensa