Naša kuća je naše sigurno mesto, oaza mira, opuštanja, topli dom gde najviše volimo da provodimo vreme. Ali taj isti dom sadrži neke opasne predmete koje svakog dana koristimo, a veoma su opasni po zdravlje. Evo o čemu se radi:

Plastične kutije za hranu

Same po sebi nisu opasne, ali postaju štetne ukoliko su napravljene od stirena ili bizofenola A. Činjenica je da bisfenol A počinje da prodire u hranu kada se namirnice zagreju u mikrotalasnoj pećnici. Postepeno se akumulira u telu i može da utiče na pojavu određenih oboljenja. Prisustvo bisfenola je na pakovanju označeno brojem 7 u trouglu. Što se stirena tiče, nije opasan na sobnoj temperaturi. Može da pređe na hrnau tek prilikom procesa zagrevanja. Inače oštećuje jetru i negativno utiče na plodnost.

Šta je rešenje?

Pređite na staklene i keramičke posude kad god je to moguće ili se odlučite za posude od polietilena ili polipropilena. Ako grejete hranu, namirnice stavite u tanjir. Tako je najbezbednije. Bacite ambalažu u kojoj je bio sladoled i slilčno, nemojte da je koristite za čuvanje hrane kasnije jer je napravljena za jednokratnu upotrebu.

Zavesa za tuširanje

Da li ste ikada primetili čudan miris nove zavese za tuširanje? To je polivinilhlorid, supstanca koja može da iritira respiratorni trakt, oštetiti centralni nervni sistem, jetru i bubrege, a takođe da izazove mučninu, glavobolju i gubitak koordinacije. Supstanca je posebno toksična kada topla voda dođe u kontakt sa njom, može osloboditi mnoga isparljiva jedinjenja koja se talože u plućima.

Šta je rešenje?

Izaberite zavese od netoksične plastike (PEVA) ili se odlučite za prirodne materijale kao što su pamuk, bambus...

Sunđeri za pranje sudova

Sunđeri za sudove su leglo bakterija! Pema istraživanju, ovaj predmet može da sadrži stotinama hiljada puta više bakterija od daske u toaletu! Čak 77% ispitanih kuhinjskih sunđera sadržalo je bakterije koje dovode do akutnih crevnih poremećaja, a 18% njih stafilokokne bakterije.

Šta je rešenje?

Zamenite sunđer na svakih 7 dana. Nakon toga ga bacite.  A u međuvremenu možete da ga uveče, nakon pranja sudova, potopite u ključalu vodu.

Izvor: Sensa