Osim lepog nameštaja i svetla, prostoriju oplemenjuju i biljke. One čine da se u kući osećamo prijatno, unose pozitivnu energiju, ukrašavaju kutak u koji su postavljene. Posebno se ističu cvetnice, a evo nekoliko predloga:

Spatifilum

Ovu bljku nazivaju još mesečev cvet, mirni ljiljan...Ima duge, kopljaste tamnozelene listove i cvetove koji postepno od zelenih postaju beli i veoma liče na kalu. U kućnim uslovima potrebno joj je malo svetlosti. Ne bi je trebalo izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti, jer može doći do pojave braon mrlja po listovima ili žutila. Ova biljka je prirodan prečišćivač vazduha u prostoriji. Ima sposobnost da neutrališe toksične gasove poput ugljen monoksida i formaldehida, kao i da upija elektrostatičku energiju koju emituju električni uređaji.

Ciklama

Ova biljka poreklom sa Bliskog istoka pripada porodici jagorčevina. Cveta u zimu i u rano proleće. Potrebno joj je dosta svetla, ali ne direktno sunce, umerena vlaga i ne tako topla prostorija. Idealno je na prozoru koji nema direkntu sunčevu svetlost ili između dva prozorska okna. Može biti ciklama, crvene, roza i bele boje.

Orhideja

Ovo je jedna od najdekorativnijih i najpopularnijih sobnih biljaka. Njeno prirodno stanište je prašuma, ali se prilagodila i kućnim uslovima. Potrebno joj je dosta svetla, ali ne direktnog sunca. Najbolje je pored prozora koji je okrenut na sever ili istok. U idelnim uslovima njen cvet traje od 4 do čak 12 nedelja, a onda sledi period mirovanja. Ako je nedovoljno svetla, orhideja neće cvetati. Zaliva se potapanjem- cela saksija se stavi u vodu i ostavi sat ili dva. Višak vode sa korenja je potrebno ocediti. Pošto voli vlagu, dobro je orošavati listove.

Voštani cvet

Ova biljka ima tamnozelene listove i sitne cvetiće nežnih boja- beli, ružičasti, zelenskasti...Nosi naziv Hoja, a potiče iz južne Kine i Indonezije gde raste u džungli. Dobro uspeva u zatvorenom prostoru, najviše joj prija indirektno sunce, tj. prozor koji nije direktno na sunčanoj strani. Voli umerenu temperaturu, oko 20 stepeni i umerenu valgu. Njeni cvetovi mirišu i koriste se u kozmetičkoj industriji. Spada u puzavce, stoga će joj trebati neki obruč, merdevine ili slično pomagalo za koje će moći da se uhvati i uplete.

Azaleja

Biljka potiče iz porodice rododendrona, stoga voli vlažno zemljište. Preporučuje se zalivanje dva puta nedeljno odstojalom vodom. Cveta tokom zime i u rano proleće, pa joj takve temperature najviše i odgovaraju- optimalno 17 stepeni u prostoriji i umerena sunečva svetlost. Ima prelepe, bujne cvetove. Azaleja snižava nivo ksilena, amonijaka i ugljen-monoksida koji zagađuju vazduh u kući.

U videu ispod pogledajte još neke predloge sobnih biljaka koje cvetaju:

Sobne biljke koje cvetaju TikTok/emlilivingherbestlife

Izvor: Sensa