Vastu je nauka o gradnji koja potiče iz izvora sveobuhvatnog drevnog znanja koje je svetu predstavilo jogu, meditaciju, ajurvedu (tradicionalnu indijsku medicinu), đotiš (vedsku astrologiju), itd. Poreklo vastu arhitekture potvrđuje arheološko otkriće starog prosperitetnog grada dizajniranog u potpunosti po vastu principima – Mohendžo-Dara, koji je najveća naseobina drevne civilizacije iz doline Inda i jedna od najranijih prestonica na svetu, savremenik civilizacija starog Egipta, Mesopotamije, minojskog Krita i Norte Čiko. U periodu istorije kada je budizam uveden u Kinu, zajedno sa novom religijom, znanje o vastuu je doneto iz drevne Indije. S vremenom je prilagođen lokalnoj kulturi i klimi i postao je poznat kao feng šui.

Arhitekta Tijana Radić, sertifikovani Vastu projektant Američkog vastu instituta, približila nam je ovu drevnu metodu. Tijana je i konsultant LEED Green američkog standarda zelene gradnje, sertifikovani instruktor meditacije i joge već više od 10 godina, paralelno se razvijajući i dodatno obrazujući u svim granama, najpre u Srbiji i okruženju, a zatim u Nemačkoj, Indiji i SAD. Tijana je zaljubljena u Prirodu i verni je navijač prirodnih načina koji telo i um održavaju zdravim, energičnim, nadahnutim i kao spoj dve njene profesionalne delatnosti nastalo je usmerenje za projektovanje u harmoniji sa prirodom i kosmičkim uticajima kroz Vastu principe gradnje.

Kakve korektivne mere se mogu napraviti da bi se ublažile (ako ne anulirale), energetske blokade koje se javljaju u prostorima u kojima živimo?

Najbolje mere su bihejviorističke. Ukoliko imamo mogućnost da organizujemo spavanje u jugozapadnom delu kuće, čak iako tu nije predviđena glavna spavaća soba, prirodne sile i kvaliteti univerzuma će osigurati da ćete u tom delu kuće imati najbolji odmor. Ili, na primer, ako u stanu imate dva kupatila – jedno na severozapadu, a jedno na severoistoku, treba favorizovati korišćenje kupatila na severozapadu.

Ostale mere koje koristimo u vastu korekcijama, prilikom renoviranja ili rekonstrukcije objekata, u delovima stana gde nije moguće promeniti namenu prostorije, jesu boje, arome, umetnički predmeti, kućni dekor, jantre i mantre.

Kako utvrditi da li postoji stres u objektu u kojem živimo ili radimo i kakvu 'osnovnu terapiju' biste propisali?

Do sada nisam naišla na stan ili poslovni prostor konvencionalno projektovan, a da nije imao stres u nekom od svojih delova. Dakle svi sigurno osećamo stres bilo u kući ili kancelariji, ali nam nije jasno šta je uzrok tome. Barem jednu stvar svako može da uradi, a da ne zahteva velike prostorne promene. Kada sedimo za radnim ili trpezarijskim stolom, ili kada obavljamo važne razgovore, treba da budemo okrenuti tako da gledamo prema istoku ili severu, tj. pravcima pozitivne sunčeve i zemljine energije.

Izvor: Sensa/Lejla Sarić