Prirodna prihrana za biljke od namirnica koje već imamo kod kuće - neka to bude jedna od prvih zadataka za sređivanje terase u proleće. Kada je terasa puna cveća, raznih boja, deluje radosno i šareno, uživanje na ovoj maloj oazi je zagarantovano. Ali da bismo imali takvo zadovoljstvo, neophodno je da se posvetimo negovanju biljaka. Donosimo vam dva prirodna recepta za đubrio koje možete da primetnite na sobnim i biljkama koje iznosite na terasu.

List lovora za prihranu biljaka, bogat je gvožđem, sadrži kalcijum, kalijum, mangan, selen, cink i vitamin B. Dva lovorova lista iskidajte, pa prelijte sa pola litra proključale vode. Ostavite oko dva do tri sata da se potpuno ohladi. Ovo prirodno đubrivo može da bude od koristi u prevenciji i tretiranju žutih listova, pomaže u izgradnji korenovog sistema i poboljšava imunitet biljaka.Takođe, može pomoći u dužem cvetanju cveća. Zalijte biljke sa malom količinom ohlađene tečnosti kada im je vreme za zalivanje. Možete ovakav vid prihrane koristiti jednom u dve nedelje.

Drugo prirodno đubrivo za biljke koje je veoma popularno, a koristile su ga i naše bake i prabake, jeste čaj od ljuski luka. Ljuske luka sadrže gvožđe, kalcijum, kalijum i brojne vitamine. Imaju svojstvo da štiti biljke od virusa i bakterija, kao i da ih oslobodi od raznih štetočina. Oljuštite ljuske od jedne glavice luka, prelijte proključalom vodom i ostavite da odstoji dok se ne ohladi, a zatim zalijte biljke.

Izvor: Sensa