Postoje stvari u kući koje samo skupljaju prašinu, pretpavaju prostor, a mi ih i dalje čuvamo. Tokom prolećnog čišćenja doma važno je da obratite pažnju na te stvari, i razmislite šta biste moglid a donirate ili šta da reciklirate, možete ih prodati ili pokloniti prijateljima, kao i baiti ako više nisu funkcionalne.

Evo kojih 10 stvari čuvamo, a stvaraju samo nered u kući:

1. Šminka koju ne koristite - Ponekad nam određeni proizvod jednostavno ne odgovara, ali ga iz nekog razloga i dalje držimo u kozmetičkoj torbici ili na polici u kupatilu. Oslobodite se nepotrebnih boca - ovo može značajno očistiti prostor. Proizvode koje i vam više ne odgovaraju ili ne koristitem, a bnije im istekao rok trajanja, možete pokloniti prijateljicama. Sve ono što je beskorisno, odbacite i oslobodite police za neke nove stvari koje žće vam koristiti.

2. Slomljene stvari - Često nastavljamo da skladištimo pokvarene aparate, oštećenu odeću ili polomljeni nameštaj samo zato što nam je žao da ih bacimo. Na ovaj način samo stvaramo nered u domu, a i lošu atmosferu.

3. Stare razglednice/pisma/ulaznice za bioskop - Iako su ovo divne uspomene, razbacane ovakve stvari ili skladištene po fiokama mogu postati pravi mamac za prašinu. Ukoliko ne želite da ih bacite, napravite album ili pronađite posebnu kutiju u kojoj ćete sačuvati stvari od sentimentalne važnosti, ali i uspostaviti red.

4. Čitate knjige - Postoje knjige koje želimo zauvek da sačuvamo, ali i one koje smo pročitali i za nas nemaju sentimentalne vrednosti. Poklonite ih bliskim ljudima, napravite vaše veče razmene knjiga. Osim što će vaše police biti urednije i sa manje prašine, možete učiniti i dobru stvar i imati male književne večeri i diskusije o istim knjigama koje ste pročitali sa prijateljima.

5. Stari kuhinjski sunđeri - Ponekad se u kuhinji nakuplja puno starih prljavih sunđera i krpa za čišćenje. Ovo nije samo smeće, to je izvor opasnih infekcija. Zato požurite i bacite korišćene potrepštine za čišćenje i nabavite nove.

6. Nepotrebne šnale, trake i gumice za kosu - Zarđale stare ukosnice i polomljene ili istegnute gumice takođe ne pripadaju vašem domu. Sakupite ih i bacite.

7. Stare kutije - Često čuvamo kutije u kojima smo dobili poklon, kutije od obuća, kućnih uređaja, ali ove kartonske stvari zauzimaju puno prostora i podstiču nered. Ako mesecima stoje prazni i ni na koji način se ne koriste, bolje ih je baciti ili reciklirati.

8. Lekovi sa istekom roka trajanja - Naviknite se da svakih šest meseci proveravate rok trajanja svojih lekova. Bacite sve lekove kojima je istekao rok trajanja - oni ne samo da gube svojstva, već su opasni po zdravlje.

9. Začini i sosevi sa isteklim rokom trajanja - Da li ste proverili rok trajanja tableta? Sada je vreme da se pozabavite frižiderom i kuhinjskim ormarićima! Pažljivo sortirajte sosove i začine – oni često godinama stoje na našim policama besposleni i postaju neupotrebljivi.

10. Nepotrebni kablovi i punjači - Mnogi ljudi imaju posebnu kutiju u kojoj se nalaze desetine kablova i punjača – neki od opreme koju smo odavno bacili ili prodali. Pokušajte da pregledate i organizujete ovu mrežu i da odbacite one kablove koji vam više ne služe.

Izvor: Sensa