Uredan dom je srećan dom! Prema feng šuiju nered, prašina, natrpan prostor, sve ovo donosi negativne vibracije. Zato je važno da se našem domu posvetimo sa pozitivnom energijom i radosti, da prostor bude otvoren i da se u njemu osećamo prijatno. Samo tako u njemu možemo stvoriti harmoniju.

Jedna od osnovnih stvari koje se teško rešiti jeste prašina. Postoje domovi u kojima koliko god da čistite, prašina se brzo vraća - zašto je to tako? Postoje predmeti u domu koji čine vašu kuću prašnjavom - evo 5 glavnih:

1. Posteljina - Jedan od najvećih izvora prašine može biti posteljina. U krevetu se nakupljaju grinje, dlake kućnih ljubimaca i čestice naše kože. Sve ovo pre ili kasnije migrira u vazduh. Zato je važno da krevet raspremite pola sata nakon buđenja, ne ranije, a posteljinu menjate jednom nedeljno.

2. Otvoreni ormani - Od odeće, čestica tkanine, naše kože i deterdženti za veš, u ormanu se skuplja prašina. Zbog toga je važno da vrata ormana budu zatvorena, kao i da redovno čistite police. Ako je vaš orman otvoren ili imate stalak za ofingere, povećava se nivo prašine u domu.

3. Časopisi i novine - Svaki otpadni papir je mamac za prašinu u vašem domu. Jedini izuzetak su knjige sa tvrdim povezom. Papir za umotavnaj epoklona je takođe na ovoj listi. Zato je važno držati ga u zatvorenim fiokama, a prazne kutije, koje takođe skupljaju dosta prašine, izbacite iz doma.

4. Ovlaživač vazduha - U vlažnom okruženju mnogo je veća verovatnoća da se razmnožavaju grinje, koje povećavaju količinu prašine u kući. Zbog toga se preporučuje održavanje vlažnosti na nivou od 40-50 procenata. Još bolje je kupiti prečišćivač vazduha koji će apsorbovati ovu prašinu. U ovlaživaču koristite filtriranu vodu sa minimalnim sadržajem soli - kada se voda osuši, soli se raspršuju po prostoriji i talože se na površinama.

5. Cipele i tepih na pragu - Kako god da očistimo noge, deo ulične prljavštine će ipak prodreti u sobe. Posebno kada u predsoblju držite tepih - čestice sa njega preneće se i u druge prostorije. Ovde je jedini izlaz da svakodnevno čistite tepih, a cipele stavljate u cipelarnik. Takođe, cipele u hodniku prema feng šuiju privlače nepovoljnu energiju.

Izvor: Sensa