Enterijer i atmosfera doma snažno utiče na naše raspoloženje i život. Iako se najviše istraživanja o korišćenju neuroarhitekture odnosi na javne ustanove, to ne znači da takve savete za uređenje ne možemo primeniti i u svom domu da bismo se osećali mirno, srećno i opušteno.

Svetlost - Dok bi prostorije poput kuhinje i dnevnog boravka trebale obilovati dnevnim svetlom, za spavaću sobu je važniji mrak jer čak i mala količina svetla (npr. koje emituju elektronski uređaji) može omesti lučenje melatonina. Bez tog hormona pospanost ne nastupa u vreme prikladno za spavanje, zbog čega ostajemo duže budni i propuštamo vredan deo sna. Zato dobro zamračite prostoriju u kojoj spavate, a televizor i ostale elektronske uređaje premestite u drugu prostoriju.

Oblici - Istraživanje s Harvarda pokazalo je da u prostorijama s nameštajem ravnih i strogih linija i oštrim ukrasnim predmetima osećamo opasnost i negativnost. Nasuprot tome, nameštaj ili ukrasi zaobljenih linija stvaraju osećaj prijatnosti i zadovoljstva. Istraživanje s Kalifornijskog fakulteta čak je pokazalo da zaobljeni nameštaj i dekoracije jače stimulišu moždanu aktivnost od pravougaonih.

PROČITAJTE JOŠ:

Feng šui za sreću, zdravlje i novac u kući: evo gde treba da držite figuru kornjače u svom domu

10 antistres biljaka koje će pretvoriti kuću u oazu mira: izaberite najlepše zeleno cveće za svoj dom

Dozovite sreću, ljubav i novac: evo gde treba da stoji figura slona u kući...

PageBreak

Evo kako se razvija ljubav, sklad i koncentracija u domu

To ne znači da treba urediti stan prema katalogu iz 70-ih godina, dovoljno je da nekoliko detalja bude zaobljenih linija, na primer, da na pravougaoni sto stavite okruglu vazu ili okruglim jastucima ublažite ravne bridove kauča.

Urednost - Zbog neprestanog i kompleksnog procesa odlučivanja naš se mozak može iscrpiti i zbog umora početi da bira jednostavnije opcije, na primer, naručivanje jela iz restorana umesto kuvanja. Kako bismo olakšali, dovoljno je smanjiti broj svakodnevnih sitnih odluka. Na primer, pobrinite se da vam odeća bude urednije složena u ormaru da biste lakše odlučili šta da obučete i redovno pospremajte kako se ne biste svaki dan zamarali raščišćavanjem nereda i traženjem stvari.

Dom u zelenom - Sveže cveće, pa čak i slike prirode, smanjuju stres i poboljšavaju koncentraciju. Ako vam cveće "ne ide od ruke", a svejedno biste voleli da ozelenite dom, mirni i zeleni ljiljan, aloja i sabljica (svekrvin jezik) lako se održavaju, a prema NASA-inom istraživanju, te su biljke i odlični čistači vazduha.

Promene - Kako biste sebi ili svom detetu poboljšali moć učenja, povećali plastičnost neuronskih veza i poboljšali raspoloženje, svake godine u domu napravite veću motivaciju - popravite ono što je dotrajalo ili ne funkcioniše, promenite raspored nameštaja... Kada razbijemo rutinu, mozak izlažemo novim nadražajima koji zahtevaju istraživanje i poboljšavamo njegov rad.

PROČITAJTE JOŠ:

5 jednostavnih koraka za sređen dom i korisnu igru: evo kako da sredite igračke pomoću Montesori metode...

Feng šui mirisi za srećan dom: evo kako kuća treba da miriše za privlačenje novca, a kako za susret ljubavi...

Kako da spremite kuću tako da budete srećniji: 5 pravila za lakše oslobađanje od viška stvari...

Izvor: Sensa klub