Prostori u kojima živimo prerasli su svoju funkcionalnu svrhu, uređujemo ih tako da ugađaju našem telu, umu i duši. Pomoću nekoliko smernica neuroarhitekture, koja inspiraciju crpi u modernim istraživanjima, ali i u drevnim filozofijama, poput indijskog vastua ili kineskog feng shuija, svaki prostor možemo pretvoriti u relaksirajuće wellness utočište.

Neuredan dom – raštrkane misli

Uklonite predmete koji izazivaju vizuelni stres sklanjajući višak stvari u kutije ispod kreveta, na police iznad vrata ili na tavan. Ako nakon šest meseci ne budete koristili spremljene stvari, to je znak kako je došlo vreme da ih se rešite. Oslobađajući se nepotrebnih stvari, otpuštate ustajalu energiju, i iz doma i iz svog tela, a vaš će se mozak lakše opustiti kad je okružen s manje vizualnih distrakcija.

Male promene – velik uticaj

Ako želimo da postanemo pozitivniji i produktivniji, dovoljno je promeniti nekoliko sitnica. Nove ručke na kuhinjskim elementima, druga slika na zidu ili svež premaz boje na drvenom nameštaju lako mogu transformisati izgled sobe i poboljšati naše raspoloženje dok boravimo u njoj.

Prirodni elementi

Poznato je da priroda opušta i zato unesite što više zelenila u svoj dom. Svježe cveće, čak i slike prirode, smanjuju stres i poboljšavaju koncentraciju. A određene biljke poput aloje i gladiole čiste vazduh neutrališući toksine iz proizvoda za čišćenje kuće, nameštaja, dekorativnih tkanina...

Prigrlite boje

Boje utiču na to kako se osećamo i ponašamo, stoga nikako nije svejedno kako ćete obojiti zidove prostorija u svom domu. Umesto da pratite trendove, razmislite o bojenju zidova hodnika, dnevne sobe i kuhinje u tople nijanse žute, zelene ili narandžaste jer one nas energizuju i podižu nam raspoloženje, a plave i ljubičaste tonove koristite u kupatilu i spavaćim sobama jer podstiču mirno razmišljanje i opuštanje.

Maksimalan prodor svetlosti

Dnevna svetlost nam je potrebna da bismo što bolje funkcionisali. Ona poboljšava san i raspoloženje. Rasporedite nameštaj tako da dopušta maksimalan prodor prirodne svetlosti, ali i da ukućanima omogućava lakše kretanje. U sobama kojima manjka dnevne svetlosti postavite ogledala koja će reflektovati svetlost ili razmislite o nabavci LED rasvetnih ploča koje simuliraju prozore.

Izvor: Sensa