Trajnije namirnice nabavljajte jednom mesečno. Pri tome možete značajno uštedeti ako istražite gde im je cena povoljnija. Žitarice, mahunarke, suvi začini, semenke i orašasti plodovi nude se i na rinfuz.

Namirnice kraćeg roka trajanja, poput svežeg povrća, tofua i sejtana, nabavljajte jednom nedeljno, a meso i ribu bilo bi najbolje pojesti istog dana kada ste ih nabavili.
Povrće, jaja, tofu i sejtan potrebno je čuvati u frižideru.

Zeleno lisnato povrće i sveže začinsko bilje takođe čuvajte u frižideru, ali u papirnatim vrećicama jer će tako duže trajati.

Ulja držite na tamnom i hladnom mestu u kuhinji. Slobodno nabavite veće količine ulja i sirćeta jer većina može stajati mesecima u dobro zatvorenim staklenim flašama.
Red, preglednost i čistoća pojednostavljuju rad u kuhinji. Zato je važno namirnice kao što su žitarice, testenina, mahunarke, semenke i orašasti plodovi staviti u prozirne staklene ili plastične posude sa poklopcem.

Male količine suvih začina stavite u staklene bočice i smestite ih blizu šporeta da vam uvek budu nadohvat ruke.

Za dobru organizaciju u kuhinji važna je i podela poslova. Uključite ukućane u nabavku namirnica i pripremu hrane, od pranja i seckanja do kuvanja. Decu je važno uključiti u kuhinjske aktivnosti: to će im biti igra uz koju će naučiti ne samo nešto o radu u kuhinji nego i o važnosti kvalitetne ishrane. Kako bi svaki član porodice dobio priliku da jede ono što voli, najbolje je da cela porodica zajedno planira šta će se jesti tokom nedelje. Planiranje jelovnika olakšava i sastavljanje spiska za kuovinu, čime se štede i vreme i novac.

Izvor: Sensa