Pored čuvene božićnezvezde, postoji još jedna vrsta "božićnog" cveća koju bi trebalo da imate u vašem domu.

Reč je o božićnomkaktusu koji je dobio ime zbog perioda u kome počinje da cveta, a to je upravo za vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Njegovi cvetovi mogu biti različitih boja koje variraju između crvene, ljubičaste i roze, bele i žute. Međutim, period cvetanja je za ovu biljku najosetljiviji, što mnogi ne znaju, pa u većini slučajeva zna da se osuši zbog neadekvatne nege.

Da bismo vam pomogli da vam ova biljka što duže potraje, pripremili smo nekoliko jednostavnih saveta kojih treba da se pridržavate.

Zalivanje

Zalivanje treba da bude umereno kako bi kaktus procvetao i razvio u potpunosti cvetove. Možete ga malo zalivati jednom nedeljno ili ga prskati vodom (listove i zemlju), takođe jednom nedeljno. Kada primetite pupoljke, potrebno je da pojačate prskanje vodom.

Izlaganje Suncu

Božićni kaktus ne voli jako Sunce, pa ga je idealno staviti na istočnu stranu gde će dobijati jutarnje blage zrake. Za idealno cvetanje je potrebno da ima do 10 sati svetlosti.

Premeštanje biljke i temperatura

Ne preporučuje se, pogotovo ako je počeo da cveta, jer tada počinje za njega sezona mirovanja. Takođe je bitno da pripazite na toplotu u vašem domu. Ona bi trebalo da bude umerena, ni previše topla, niti previše hladna. Preporučuje se 20 stepeni kao idealna.

Presađivanje

Nikako ga ne smete presađivati u toku cvetanja (isto kao i prethodna stavka), dok nakon ovog perioda možete. Božićni kaktus se na svake dve do tri godine presađuje radi širenja korena, a tada nije loše ni uzeti pelcere radi novih biljaka.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Maggie May (@poniesandpooches) дана

Izvor: Ženski magazin/Stil