Stručnjaci ističu da tokom epidemije koronavirusa treba staviti veći akcenat na higijenu doma, a pored rutinskog čišćenja, dezinfekcija mnogih stvari u domu je neophodna, piše Lovesensa.

Kuhinja je prostorija u kojoj često provodimo najviše vremena, a prostor za pripremu hrane uvek treba da bude sterilan. 

Preporučuje se da tokom pandemije virusa svaki član porodice ima poseban pribor za jelo, kako bi se širenje virusa svelo na minimum.

Takođe, higijena doma biće potpuna ako se i fokusirate na pojačanu higijenuruku, naročito tokom pripreme i konzumiranjejela.

Evo koje smernice za čišćenje kuhinje treba da pratite i koje stvati je potrebno posebno dezinfikovati:

1. Daska za sečenje

Dasku za seckanje obavezno čistite sredstvima za suzbijanje bakterija, a najbolje sa rastvorom alkohola i destilovane vode. Takođe, možete koristiti izbeljivače, ali je važno da nakon čišćenja dobro oprete dasku sapunicom i toplom vodom.

2. Kanta za smeće

Kante za odlaganje smeća najbolje je čistiti sredstvima sa visokim procetom hlora i to nakon svakog izbacivanja kante. Za smeće koristite jednokratne biorazgradive kese koje ćete staviti u kantu.

PageBreak

Kako pravilno očisititi KUHINJU u pandemiji korona virusa: 6 predmeta koje treba što češće dezinfikovati
Foto: Shutterstock kako-pravilno-ocisititi-kuhinju-u-pandemiji-korona-virusa-6-predmeta-koje-treba-sto-cesce-dezinfikovati2

3. Šporet

Kako biste očistili i dezinfikovali šporet, važno je da koristite pažljivo odabrana sredstva koja neće oštetiti ploče/ringle. Koristite sredstva sa amonijakom za skidanje masnoća sa šporetom, pa nakon toga prebrišite šporet sapunicom i toplom vodom.

4. Viseći delovi i ručke za otvaranje kuhinjskih ormarića

Prvo sve obrišite mešavinom tople vode i deterdžentom za pranje sudova, a ručke posebno dezinfikujte alkoholom. Staklene površine obrišite sa sredstvima za čišćenje stakla.

5. Sudopera i slavine

Sredstvo na bazi hlora je odlično za dezinfikovanje sudopere, a za dodatno čišćenje možete koristiti sodu bikarbonu i alkoholno sirće. Slavinu posebno dezinfikujte alkoholom što češće.

6. Tehnika

Često dodirivanje vrata od mikrotalasne, rerne, vrata od frižidera, zamrzivača i kontrolora temperature na šporetu, zahteva čestu dezinfekciju ovih površine. Dezinfikujte ove predmete sredstvima na bazi hlora. Uređaje koji su od nerđajućeg čelika najbolje ćete očistititi neabrazivnim sredstvom koje neće ostaviti ogrebotine, a kasnije ih dezinfikujte rastvorom vode i alkohola.

Izvor: Lovesensa