Terasa je mnogima omiljeni deo doma - to je kutak koji povezuje naš dom sa prirodom, omogućava da osetimo jutarnje zrake Sunca bez izlaska napolje i daje nam mogućnost da uživamo u toplim večerima u društvu najdražih, piše Lovesensa.

Ipak, mnogi odustaju od uređenja i maksimalnog korišćenja terase zbog nedostatka prostora, ali i najmanja terasa može se lako transformisati u sjajan prostor za opuštanje, uživanje i meditiranje.

Potrebno je da izaberete željeni stil za vašu terasu, bilo da je reč o boho, skandinasvskom ili minimal stilu.

Kada se odlučite za stil, treba da napravite sledeća tri koraka za pretvaranje male terase u predivan rajski kutak:

1. Pametan nameštaj

Ovo je najbitnija stavka za uređenje male terase. Možda ste maštali o velikim garniturima na terasi, ali na tu ideju zaboravite i iskoristite ono što vam je dostupno, a može da izgleda vrlo lepo. Praktičan nameštaj za terasu može biti i najobičnija drvena paleta na kojoj ćete poređati jastučiće za sedenje i tako napraviti svoju garnituru po meri. Takođe, tabure i pokretni sto na rasklapanje savršeno će se uklopiti na vašoj terasi. U uglove terase možete zakačiti daske u obliku trougla i tako napravite jednostavan stočić.

Lejzi beg takođe može biti idealno rešenje. Stavite manji lejzi beg u ugao terase, a dasku koju možete da spuštate i podižete stavite blizu njega - vaš savršen kutak za uživanje u jutarnjkoj kafi je spreman.

2. Dekoracija

Kada izaberete praktičan nameštaj, potrebna vam je inspiracija za dekoraciju. Detalji život znače, zar ne? Zbog toga vam preporučujemo da birate sitne detalje koji podsećaju na vas, a koji će učiniti da vaša terasa izgleda predivno. Na primer, mirišljave sveće, lampice, ukrasne figurice... Ali, najbolje je da izaberete dekoraciju koju možete da okačite na zid, kako ne biste mali prostor učinili vizualno još manjim. Na primer, napravite zidnu policu na kojoj ćete staviti sve što želite od ukrasa ili dekorišite tersu sa slikama, crtežima, fotografijama. Jedna od ideja je da zakačite sijalice i fotografije štipaljkama za kanap i zakačite ga da visi, od jednog do drugog fela terase.

3. Cveće

Terasa bez cveća može se smatrati praznim prostorom, jer su biljke upravo ono što ovom prostoru daje čar. Iapk, koliko god voleli biljke, one često zauzimaju dosta prostora na terasi. Zato je potrebno osmisliti praktičnu ideju da negujete cveće na svojoj malenoj terasi. Najbolja ideja jeste da cveće stavite u saksije i zakačite ih sa spoljašnje strane terase kako biste uštedeli prostor. Možete koristiti i veće držače u kojima može da stoji više saksija. Važno je samo da ih dobro pričvrstite. Takođe, možete na terasu izneti i biljke koje su prezimele u stanu. Ovde je od pomoći i drvena polica na kojoj možete držati cveće.

Biljke koje preporučujemo za malu terasu su: petunije, muškatle, surfinije, niske dalije, sukulente, hotenzije, begunije i ukrasna kopriva.

Na terasi možete spojiti lepo i korisno, pa zasaditi omiljene začine - bosiljak, origano, peršun, ruzmarin, lavanda, žalfija nana, mirođija, majčina dušica i timijan.

Pogledajte slike predivno uređenih malih terasa i pronađite inspiraciju za sebe!

Izvor: Lovesensa