Ne postoji lepši osećaj od onog kada nakon napornog dana uđete u svoj dom i osetite mir, zar ne?

Dom treba da bude vaša oazamira, vaš hram i prostor u kojem se osećate prijatno i ispunjeno. Ali, kako u domu stvoriti tu magičnu atmosferu?

Rešenje je u unikatnoj zen dekoraciji koja zaista može imati predivan energetskiuticaj na naš dom.

Predlažemo 5 malih koraka da svoj dom pretvorite u predivnu zen oazu:

1. Jednostavan i slobodan prostor

Zen prostor treba da bude čist i uređen u minimalističkom stilu, zato je neophodno da ga očistite od svih nepotrebnih stavri. Kao što kaže najurednija Japanka na svetu, Mari Kondo: "Baci sve što u tebi ne budi iskru radosti".

Pročišćenjem svog okruženja i životnog prostora, čistite i svoju energiju.

2. Prirodne boje

Ako maštate o zen kutku u svom domu, pri uređenju koristite nežne zemljane tonove i neutralne boje. Na primer, zidove okrečite u belu, bež, svetlobraon ili boju žalfije.

Unesite u dvoj životni prostor boje prirode i one će pozitivno uticati na vaš energetski balans.

3. Nežna svetlost

Jako svetlo pojačava energiju, a nežna, prigušena svetlost nas relaksira.

Zamenite "agresivna" fluorescentna svetla prigušenim svetlima. Možete i koristiti svetlost sveća i tako dostignete zen momenat u sopstvenom domu.

Takođe, svetlost sveća može biti dobar izbor za spavaću sobu, je opušta i podstiče prijatna osećanja i osećaj topline.

PageBreak

5 malih koraka da svoj dom pretvorite u predivnu zen oazu: kuća u kojoj vlada samo dobra energija
Foto: Shutterstock 5-malih-koraka-da-svoj-dom-pretvorite-u-predivnu-zen-oazu-kuca-u-kojoj-vlada-samo-dobra-energija

4. Elementi prirode u vašem domu

Gajenje biljaka u zatvorenom prostoru može imati lekovito dejstvo na vaše telo i um. Istraživanja pokazuju da biljke u životnom prostoru smanjuju stres i podstiču raspoloženje i dobru energiju.

Takođe, sobne biljke mogu biti sjajan pročišćivač vazduha, a naročito se u tu svru preporučuju zeleni ljiljan i zlatna puzavica.

5. Moć aromaterapije

Kada želite da se opustite, ne zaboravite na blagodat i isceljujuću moć aromaterapije. Stavite u dom aromaterapijske difuzere, jer imaju pozitivan uticaj na zdravlje uopšte.

Kako aromaterapija funkcioniše? Esencijalna ulja aktiviraju limbički sistem u mozgu koji je zadužen za kontrolu emocija, memorije i učenja.

Za savršen zen osećaj u domu, koristite eterično ulje lavande. Osim što redukuje stres i opušta nervni sistem, ulje lavande ima pozitivno dejstvo na krvni pritisak, otkucaje srca i donosi osećaj smirenosti.

Vaš dom je vaš odraz. Pri uređenju doma razmislite kako od njega da napravite miran, harmonilan i izbalansiran prostor. Verujemo da je zen način uređenja najbolji za kreiranje savršenog doma.

Lepota zen dekoracije leži u jednostavnosti. Kako biste živeli zen život morate da otpustite toksičan osećaj apsolutn ekontrole i da osetite "flow", odnosno da pustite stvari da idu svojim tokom.

Isto to primenite na uređenje svog doma i uživajte u opuštajućoj kućnoj zen oazi.

Izvor: Lovesensa