Nakon ispijanja kafe prava je šteta baciti preostali soc, odnosno talog, jer ga možemo korisno i praktično iskoristiti za razne stvari u svom domu.

Samim tim, smanjićete i nivo otpada i tako postati deo zero-waste principa za očuvanje životne sredine.

1. Prihranite biljke

Talog kafe bogat je mineralima i drugim hranljivim materijama, pa može poslužiti kao đubrivo. Ali, kafa sadrži kiseline koje utiču na pH vrednost tla, pa se treba koristiti umereno, i to najpre za biljke kojima odgovara kiselije tlo poput, na primer, bobičastog voća. Kafu „vole“ i šargarepa, rotkvica,ruže, rododendroni, gladiole, ljiljani i hortenzije. Takođe, može se dodati u kompost sa ostalim biootpadom. Baštovani kažu da je talog kafe koristan i za privlačenje kišnih glisti koje oplemenjuju tlo, a da odbija puževe koji uništavaju rasadu.

2. Negujte se

Talog kafe odličan je za piling, naročito ako ga pomešate sa organskim hladno ceđenim uljem jojobe koje kožu dubinski hidrira i omekšava. Kofein i minerali iz kafe podstiču prokrvljenost i dreniraju tkivo pa tako pospešuju smanjenje celulita. Drenažna svojstva kafe pomažu ublažiti podočnjake i natekline oko očiju: pomešajte talog kafe sa kokosovim uljem i malo vode u gustu smesu, pa je nanesite ispod očiju. Ostavite deset minuta pa isperite.

3. Pripremite slasno pečenje

Jedan je od omiljenih kulinarskih trikova omekšavanje i aromatizovanje mesa socom od kafe. Možete ga, na primer, pomiešati sa smeđim šećerom i morskom solju pa time istrljati odreske „na suvo“ dva sata pre pripreme. Tako će meso tokom pečenja dobiti poseban okus, sočnost i hrskavu koricu.

4. Očistite posuđe od tvrdokornih mrlja

Sasušene i zagorele ostatke hrane lakše ćete ukloniti sa posuđa ako ga očistite socom.

PageBreak

Ne bacajte talog od kafe: možete ga iskoristiti na 7 super načina
Foto: Shutterstock ne-bacajte-talog-od-kafe-mozete-ga-iskoristiti-na-7-super-nacina

5. Uklonite neprijatne mirise

Pustite da se talog kafe osuši, pa ga prema potrebi, stavite u frižider i kuhinjski ormarić (držite ga u otvorenoj posudici). Njime možete osvežiti i obuću tako što ćete talog staviti u staru čarapu ili zamotuljke od prozračne tkanine, pa ih preko noći ostaviti u obući. A da biste sa ruku uklonili mirise preostale nakon čišćenja ribe ili belog luka, istrljajte ruke kafenim talogom, pa ih isperite.

6. Rešite se komaraca i muva

Kofein i diterpeni iz kafe odbojni su insektima, pa se možete zaštiti tako da pospete soc ili ga držite u posudicama na mestu gde najčešće boravite napolju (npr. dok sedite na balkonu ili dvorištu).

7. Popravite ogrebotine na drvenom nameštaju – Napravite gustu smesu od kafenog taloga i vode pa je utapkajte pamučnom maramicom na oštećena mesta. Ostavite 5 - 10 minuta pa prebrišite pamučnom krpom. Možete ovaj postupak ponoviti više puta, sa razmakom od nekoliko sati između svakog nanošenja, dok ne postignete željenu boju.

Izvor: Sensa.hr