Na kraju svake i na početku nove sezone, odnosno godišnjeg doba, potrebno je uradite potpunije čišćenjedoma i obratiti pažnju na određene stvari koje ređe čistimo.

Tokom zime je čišćenje nameštaja, tepiha i pranje veša otežano usled hladnog vremena i niskih temperatura. Zato je neke stvari potrebno očistiti pre nego što duboko zađemo u zimu:

Pročitajte još:

20 SUPER TRIKOVA ZA UVEK UREDNU KUĆU: soda bikarbona i jabukovo sirće - evo kako da ih najbolje iskoristite za čišćenje doma (VIDEO)

Prirodna sredstva za čišćenje: 8 pravila urednih domaćica koje vole blistavu kuhinju

Napravite sami tablete za čišćenje i osveženje WC šolje: lako, brzo, ekološki (RECEPT)

1. Tepih

Pre dolaska zime, ukoliko ste u mogućnosti, sami istresite i operite tepihe, ili pozovite tepih seris. Unećete novu svežinu u svoj dom, sprečićete grinje i bakterije i vaša kuća će izgledati urednije.

Mrlje na tepihu možete očistiti uz pomoć starog i proverenog trika. Razredite limunov sok sa mlakom vodom i dodajte sodu bikarbonu. Sve promešajte, pa nanesite na fleku na tepihu.

2. Operite zimsku garderobu

Pre zuime operite svu zimsku garderobu ni anpravite raspored u ormanu. Letnje stvari u ormanu zamenite zimskim. Garderobu za leto možete spakkovati u vakum kese ili u fioku ispod kreveta. Napravite raspored i prostor u ormanu za zimske stvari i biće vam lakše da ga redovno održavate.

3. Osvežite dušek, ćebiće i jorgane

Ukoliko nemate mašinu za sušenje veša, tokom zime imaćete veće poteškoće da operete navedene stvari. Zato je idealna prilika da u oktobru i novembru osvežite dušek u spavaćoj sobi i operete sve jorgane i ćebiće.

Dušek možete osvežiti na stari proveren način: Pospite ga sodom bikarbonom i ostavite da odstoji preko dana, a zatim vlažnom krpom istrljajte dušek koji je posut soda bikarbonom, pa zatim usisajte. Isti princip možete primeniti i na garniturama za sedenje.

Izvor: Lovesensa