Bojenje jaja je ritual kojem se raduje cela porodica, naročito deca. To je prilika u godini kada svi možemo pokazati dozu kreativnosti i ispuniti svoj dom čarobnim bojama.

Ukoliko ste ekološkiosvešćeni i važna vam je zdrava ishrana, onda umesto veštačkih boja koje sadrže hemikalije možete koriistiti prirodna i i organska sredstva za bojenje jaja.

Pročitajte još:

Farbanje jaja za Uskrs: šarene tufne kao dekoracija (FOTO)

Farbanje jaja za Uskrs - ovo morate da probate: jednostavna dekupaž tehnika za originalna i čarobna uskršnja jaja (FOTO)

Korišćenjem prirodnih materijala u bojenju jaja podržavate zero-waste koncept života, čuvate prirodu, ali i zdravlje svoje porodice.

U prirodnom bojenju jaja možete koristiti razne namirnice, ali i začine. Uz pomoć začina možete dobiti sjajne nijanse. Ako bojite jaja začinima najbolji efekat ćete dobiti ako ostavite jaja tokom noći da odstoje u boji u frižideru.

Takođe, za bojenje jaja začinima potrebna su vam bela jaja, a možete ih i sami izbeleti.

Kako izbeleti jaja - pročitajte OVDE.

Farbanje jaja začinima daće nežne i svetle nijanse, a ukoliko hoćete da postignete intezivnije boje, možete dodati i određene namirnice uz začine i podtićićete sjajan efekat.

Nema potrebe da brinete o ukusu jaja jer začin neće moći da prodre preko ljuske.

Evo koji začini se koriste za farbanje jaja:

kurkuma u prahu - svetložuta boja
mlevena paprika - terakot ili svetlonarandžasta (za crvenu boju, dodajte paprici malo cvekle)
mleveni cimet - žuto-smeđa boja
cvet hibiskusa - sivo-ljubičasta nijansa
matcha prah - svetlozelena boja

Priprema:

Pomešajte 3 šolje vode sa 3 kašike odabranog začina (u zavisnosti koju boju želite da odaberete. Kuvajte do ključanja, a onda ostavite da ključa još 10 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Tečnost sipajte do pola tegle od 1 litar i dodajte 2 kašike alkoholnog sirćeta u teglu. Promešajte, pma kašikom spustite u teglu 3 tvrdokuvana jaja. Ako jaja plutaju, dodajte još tečnosti sa bojom. Najbolju boju ćete postići ako ostavite da jaja odstoje u boji tokom cele noći.

Ujutru izvadite pažljivo jaja iz tegle, odtavite ih da se osuše, a onda ih premažite uljem i poređajte u uskršnju korpu.

Izvor: Lovesensa