Biljkeu domu su simbol naše povezanosti sa prirodom, ali i predivna dekoracija i prirodna sredstva za čišćenjevazduha.

Ako imate zelene biljke ili raskošne cvetnice u svom domu, one vam mogu doneti brojne blagodeti, a kako bismo im vratili za svedarove koje nam pružaju, potrebno je da ih pažljivo i redvno negujete.

Pročitajte još:

Gajite đumbir u bašti: najbolji saveti za sadnju i negu organskog đumbira (VIDEO)

Kako da u 6 koraka napravite mini baštu sa kaktusima: dekorativno i jednostavno za održavanje

Negovanje biljaka nije dodatan posao i utrošak slobodnog vremena, već meditativan posao koji vas može opustiti, pojačati kreativnu energiju i učiniti da ponovo budete u dodiru sa esencijom našeg bića - predivnom prirodom.

Nakon duge zime našim biljkama je potrebna dodatna pažnja, pa stručnjaci preporučuju da tokom proleća, naročito tokom meseca aprila, uradite sledećih 5 stvari za negu biljaka:

1. Sveža zemlja

Ako voda prebrzo odlazi iz zemljišta ili uopšte ne prolazi na tacnu od saksije, onda je to siguran znak da je vašim biljkama potrebno promeniti zemlju.

2. Presađivanje biljaka

Ukoliko je vaša biljka znatno veća od saksije u kojoj se nalazi ili se koren proširio po čitavpj zemlji, onda je potrebno da nabavite veće stanište za svog zelenog ljubimca. Ne koristite prevelike saksije, već biljku presadite u posudu koja je za jedan ili dva puta veća od one u kojoj se biljka trenutno nalazi.

3. Očistite biljke od prašine

U prirodi je kiša zadužena za čišćenje biljaka, a u vašem domu to ste vi. Moguće je da se tokom zimskih meseci na listovima biljaka nahvata prašina, pa prebrišite liske vlažnom krpom ili peškirom. Ako imate biljke koje vole vodu, onda ih možete poprskati sprejom sa vodom i tako očistiti liske i osloboditi im put za normalno funkcionisanje, odnosno proces fotosinteze.

4. Razmnožavanje biljaka

Sada kada vaše biljke ponovo počinju da rastu, izvrsno je vreme za razmnožavanje biljaka. Razmnožavanje ne samo da vam može pomoći da proširite sopstvenu botaničku oazu, već uvek možete razameniti reznice sa svojim prijateljima koji vole biljke, tako da svi mogu da unesu nove biljke u svoj dom.

5. Sunčeva svetlost

Postoje biljke koje ne vole puno svetlosti, ali većina njih uživa u umerenim i lekovitim zracima Sunca. Biljke koje vole Sunce iznesite krajem aprila na terasu ili stavite pored prozora. Važno je da liske ne budu na jakoj i direktnoj sunčevoj svetlosti, već u blagoj senci, ali dovoljno izložene Suncu. Biljke koje su izložene nežnom prolećnom Suncu brzo će pokazati napredak.

Izvor: Lovesensa