Na prelazu iz jeseni u zimu suočavamo se sa povećanim zagađenjem vazduha koje može nepovoljno uticati na zdravlje. Prvi znakovi zagađenaj vazduha jesu boja i miris. Kao najveći zagađivači ističu se štetni izduvni gasovi iz vozila, loženje u domovima, dok u kući kvalitet vazduha mogu ugroziti i upotreba sredstava za čišćenje punih hemikalija, dezodoransa, deterdženata do sprejeva za kosu, osveživača vazduha, laka za nameštaj i prašine itd. Kako biste pročistili vazduh u svom domu možete primeniti lekovitu prirodu, odnosno oplemeniti svoj dom sobnim biljkama.

Evo kojih 5 sobnih  biljaka mogu da pomognu da dobijete čistiji vazduh u zatvorenom prostoru i smanjite uticaj zagađenja:

1. Aloe vera - Jednostavna za uzgoj, sočna biljka aloe vera ima brojne prednosti po zdravlje i lepotu. Biljka koja voli sunce zahteva mnogo sunčeve svetlosti i malo vode. Takođe, za sadnju vam nije potreban veliki prostor ili saksija. Mala saksija napunjena zemljom biće dovoljna. Držite aloju šppored prozora i iskoristite njene prednosti. Doprinosi kvalitetu vazduha upijajući formaldehid i višak ugljen – dioksida. Formaldehid je gasovito jedinjenje koje se mahom nalazi u laminatu, nameštaju napravljenom od iverice i u izolacionim materijalima. Pored formaldehida upija i još jedan toksin, benzen, koji je našao svoju primenu u farbama, plastici, gumi.

2. Zeleni ljiljan (pauk biljka) - Ova predivna biljka brzo raste i širi se, a savršena je u borbi protiv ugljen monoksida, formaldehida, benzena koji dolazi iz deterdženata, boja, voska za nameštaj, razređivača i drugih stvari. ošto hlorofitum ima debelo mesnato korenje i zahteva dosta vode, treba stalno održavati ravnomernu vlagu u zemlji. Ne škodi mu ni neredovno zalivanje, jer korenje ima sposobnost skladištenja vode i hrane. Ne zahteva direktnu sunčevu svetlost, ali je važno i da je ne držite u previše tamnoj prostoriji.

3. Sanseverija (biljka zmija) - Uopšte nije zahtevna, a poznata je i po nazivu "svekrvin jezik". Izuzetno je korisna za čišćenje vazduha u domu, jer filtrira formaldehide, trihloretilene, ksilene, toluene i benzen iz vazduha.Jedna od njenih najvećih prednosti jeste što "biljka zmija" apsorbuje ugljen-dioksid i oslobađa kiseonik noću

4. Bambus palma - Bambusova palma je jedna od najboljih biljaka za filtriranje vazduha, uklanjanje formaldehida, trihloretilena, ksilena i toluena. Uz to, biljka čini lepu sobnu biljku, koju treba držati blizu noćnog ormarića. Najbolja stvar u vezi sa ovom biljkom je to što joj nije potrebna voda redovno. NASA je ističe kao jednu od važnijih biljaka za kvalitetan i dobar vazduh u zatvorenom prostoru.

5. Dracena - Ova biljak je savršen spoj lepog i korisnog, jer dom i kancelariju osvežava svojim zelenim i dekorativnim listovima, a idealna je u borbi sa zagađivačima koji dolaze od boja, deterdženta, lakova i ulja. Biljka ne zahteva direktnu sunčevu svetlost, a uz malo nege brzo se razvija i raste.

Izvor: Sensa