Ništa ne ometa zabavu na otvorenom, popodne na jezeru ili letnje kampovanje kao roj nepozvanih i agresivnih komaraca. Iako repelenti kupljeni u prodavnici mogu biti efikasni, oni takođe mogu biti puni jakih hemikalija. Međutim, prirodna rešenja protiv komaraca su bezbedniji način da sprečite ove bube da budu aktivne – i lako ih je napraviti kod kuće. Marta Stjuart je razgovarala sa stručnjacima za kontrolu štetočina kako bi saznala koji prirodni sastojci drže ove insekte dalje od ljudi. A šta su sve prirodne opcije:

Sirće i eterično ulje

Domaći repelenti protiv komaraca oslanjaju se na kombinaciju eteričnih ulja pomešanih sa bazom sirćeta, leske, kokosovog ulja ili izopropil alkohola, kaže je stručnjakinja za komarce Šenon Harlou-Elis. Pravljenje sopstvenog repelenta je jednostavno kao mešanje svih sastojaka u bočici sa raspršivačem i prskanje pre nego što izađete napolje - a možete koristiti ulje po sopstvenom ukusu. Preporučuje se korišćenje jednog ili nekoliko od 10 najboljih eteričnih ulja koja odbijaju komarce; a na uključuju: eukaliptus, lavanda, cimet, majčina dušica, čajevac, ruzmarin, kamilicu, pepermint, kedar, citronelu. Sve te sastojke možete da pomešate u bočici sa raspršivačem i poprskati se pre nego što izađete napolje, piše Marta Stjuart.

Zašto sva pomenuta ulja rade? Ključ za izbegavanje komaraca nije da ih gurate od sebe već ih ne privučete. "Ova esencijalna ulja su maska za mirise na koje se ženke komaraca prilagođavaju kada traže obrok“, kaže Harlou-Elis. "Znoj, miris tela, CO2, čak i vaša krvna grupa mogu da emituju mirise koji privlače ove krvopije. Ovo su najbolji DIY recepti za odbijanje komaraca.

Kokos i pepermint

Jedan od najefikasnijih repelenata "uradi sam" zahteva samo kokosovo ulje i pepermint, kaže Harlou-Elis. "Ova kombinacija mirisa je divna za ljude, a usput će oterati i komarce".Potrebno vam je:

 • kokosovo ulje
 • eterično ulje mente/ nane

Pomešajte 1/3 šolje kokosovog ulja i 15 kapi esencijalnog ulja mente u tegli. Na sobnoj temperaturi supstanca će biti tečna, ali ako je čuvate u frižideru, stvrdnuće se. Možete ga naneti prstima tokom vrelog dana kao osvežavajući način da oterate komarce.

shutterstock_2157821467.jpg
Shutterstock Kako da napravite prirodna sredstva protiv komaraca

Repelent od ruzmarina

Potrebna su vam samo tri sastojka za ovaj "uradi sam" repelent protiv komaraca. Potrebno vam je:

 • ulje ruzmarina
 • jabukovo sirće
 • voda

Kombinujte 1/4 šolje jabukovog sirćeta, 1/4 šolje vode i 40 kapi ulja ruzmarina u bočici sa raspršivačem i dobro protresite. "Ako vam se ne sviđa miris ruzmarina, možete probati i lavandu“, kaže Harlou-Elis.

Mirisna tečnost u sveći

Ova mešavina će poboljšati atmosferu. Potrebno vam je:

 • 2 limuna
 • 2 limete
 • par grančica ruzmarina
 • 8-10 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa,
 • ulje limuna
 • malo vode
 • plutajuće sveće

U malu čašu stavite limun, limetu i ruzmarin. Dodajte limun eukaliptus i napunite čašu vodom i nežno stavite plutajuću sveću u nju.

Karanfilić u limunu


Ovo je zabavan i privlačan način, i odlično miriše. Isecite nekoliko limuna ili limete na pola i stavite oko 10 karanfilića u centar, pa te polovine rasporedite po domu, gde god vam odgovara.

shutterstock_1892372608.jpg
Shutterstock Kako da napravite prirodna sredstva protiv komaraca

Zapaljeni lovor

Nauka kaže da jedinjenja u lovorovom listu pri udisanju deluju smirujuće na telo i psihu, a dobra vest je da usput odbijaju komarce. Zapalite nekoliko suvih lovorovih listova u oblasti koju želite da očistite od komaraca. Druga opcija je da prostor oko ležaljke ili stola gde boravite pospete suvim zdrobljenim lovorovim listom.

Pročitajte i kojih 5 biljaka teraju komarce.

BONUS VIDEO:

Kako da napravite prirodno sredstvo protiv komaraca TikTok/grassfedmama

 Sensa/Z.A.