ŠTA SVE MOŽETE DA SADITE U JUNU? Slađana nam je dala listu 5 najvažnijh baštenskih radova i jedan istakla

Leto je uskoro tu, a jun je uzbudljiv mesec kada je reč o sadnji biljaka i cveća. Spisak baštenskih radova dala nam je pejzažna arhitektkinja Slađana Milosavljević, ali i otkrila koje biljke je najbolje da se sade u junu.

Shutterstock/N. Mandić Gardener planting with flower pots tools. Woman hand planting flowers petunia in the summer garden at home, outdoor. Gardening and flowers. Gardener planting with flower pots tools. Red color

Prema staroj indijskoj mudrosti, ako hoćete da budete srećni celog života – gajite cveće. Mi želimo da svi budu srećni zauvek, a za početak želimo malo sreće ovog leta. Iskusni baštovani poručuju da nije kasno da sadite cveće ni u junu. Čak je ovaj mesec pogodan za određene cvetne lepotice jer je vreme idealno. Ako još niste zasadili cveće ili pak niste sigurni koje bi biljke bilo dobro da posadite u junu, Slađana Milosavljević, pejzažna arhitektkinja iz Studija za pejzažnu arhitekturu Kota S, predložila je za portal Sensa šta treba zasaditi u junu i dala nam spisak baštenskih radova.

Shutterstock  Šta se sadi i radi u junu u bašti, Slađana Milosavljević

Zašto je dobro gajiti cveće

Za početak, naša sagovornica nam je potvrdila mudrost s početka priče - da gajenje cveća ima brojne prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. „Psiholozi ističu da bavljenje biljkama može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje i povećati osećaj sreće. Kontakt s prirodom i rad sa biljkama može da pruži osećaj smirenosti i zadovoljstva. Takođe, fizička aktivnost koja je neizbežna prilikom nege, sadnje i održavanja cveća doprinosi boljem fizičkom zdravlju“, priča nam s radošću Slađana.

Šta sve možemo da zasadimo u junu

„Jun je idealno vreme za sadnju raznog sezonskog cveća, kao i drugih biljaka koje se prodaju kao sadnice u saksiji", kaže naša sagovornica pa navodi neke od sezonskih cvetnica koje možete zasaditi u junu:

  • petunije
  • begonije
  • lepi jova, (impatiens)
  • neven
  • cinija (lepi čovek)
  • verbena
  • gazanija (sunčica)
  • razne vrste muškatli

Takođe, možete zasaditi i različite začinske biljke poput bosiljka, majčine dušice, lavande i ruzmarina, jer se one prodaju po rasadnicima u saksijama, samo ih treba obilno zalivati mesec dana nakon sadnje.

Shutterstock  Šta se sadi i radi u junu u bašti, Slađana Milosavljević

5 najvažnijih baštovanskih aktivnosti u junu

Naša sagovornica nam je dala spisak obaveznih baštovanskih aktivnosti u junu, a mi smatramo da ih treba odštampati i zalepiti na vidljivo mesto.

1. Redovno zalivanje, naročito tokom sušnih perioda.
2. Održavanje i prihrana biljaka organskim đubrivima.
3. Uklanjanje korova koji može ometati rast biljaka.
4. Proređivanje biljaka kako bi se osigurala dobra cirkulacija vazduha.
5. Redovni pregledi biljaka radi pravovremenog uočavanja štetočina i bolesti.

Shutterstock  Šta se sadi i radi u junu u bašti, Slađana Milosavljević

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

KAKO SE PRESAĐUJE CVEĆE  Instagram/jedynytakidomek

Sensa/Zorica Antonijević