Đumbir je višegodišnja začinska biljka koja pripada porodici đumbirovki, a poslednjih nekolio godina veoma je popularan u kulinarstvu, kao i za pripremu raznih napitaka i smutija. Latinski naziv đumbira je Zingiber officinale i uopšte nije jeftin.
Zato možete da iprobate da ga zasadite i gajte kod kuće. Đumbir može da se posadi u proleće, ali i u ranu jesen, te da se na proleće presadi u baštu ili u veću saksiju i drži na terasi. I onda možete da uživate u čajevima i smutijima.
Kako da zasadite đumbir?
1. Odaberite prav đumbir
Izaberite čvrsti, debeljuškasti rizom đumbira sa vidljivim, dobro razvijenim pupoljcima (tzv. očima). Izbegavajte rizome koji izgledaju smežurani ili imaju znake buđi.
2. Priprema rizoma
Potopite rizom preko noći u mlaku vodu da se hidrira. Izrežite rizom na delove, pazeći da svaki ima jedno ili dva "oka".
3. Izbor saksije
Odlučite se za široku, plitku posudu koja ima drenažne rupe. Napunite je dobro mešavinom zemlje za saksije obogaćenom organskom materijom.
4. Sadnja i zalivanje
Posadite delove rizoma odmah ispod površine tla sa "očima" okrenutim nagore. Nakon sadnje obilno zalijte. Održavajte tlo vlažnim, ali izbegavajte da ga preplavite.
5. Iidealni uslovi
Održavajte temperaturu između 24-29 °C i visoku vlažnost. Razmislite o postavljanju posude za vodu kako biste održali vlagu oko biljke.
6. Zalivanje i đubrenje
Redovnim zalivanjem pazite da tlo ostane stalno vlažno. Stavite tečno đubrivo svake 2-4 nedelje tokom vegetacije.
7. Podsticanje cvetanja
Uverite se da biljka ima dovoljno sunčeve svetlosti, toplote i vlage. Izbegavajte nepotrebno uznemiravanje biljke da biste podstakli cvetanje.
8. Berba i uživanje
Berite đumbir nakon 8-10 meseci po potrebi. i čuvajte višak ga na hladnom i suvom mestu.
BONUS VIDEO: