Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sous Vide - metoda kuvanja kulinarskih magova i najuticajnijih blogera

  Izvor: Foto: PROMO

Za sve nas koji volimo da uživamo u trenutku, hrana odavno nije samo potreba, već izvor zadovoljstva i iskustvo koje prija svim čulima. Pored bogatstva ukusa i mirisa, zalogaja savršene mekoće i intenzivnih boja, čaše dobrog vina, ono što upotpunjuje ovaj gastronomski užitak, svakako je i odabrano društvo, kao i opuštena atmosfera. Iako se najopuštenija atmosfera vezuje upravo za kućni ambijent, često se opredeljujemo za restorane prvenstveno zbog vrhunskog kvaliteta hrane u njihovoj ponudi. U čemu je njihova tajna? Kako im polazi za rukom da su im obroci intenzivnih ukusa, sočni i mekani, neizmenjenih boja i tekstura?

Tajna je u Sous Vide metodi kuvanja koja je počela da stiče popularnost 80. godina, razvila se u restoranima sa Mišelinovim zvezdicama, a u 21. veku osvojila i gastro blogere i domaćice.

Sous Vide metoda je kuvanje u vakuumu tj. bez vazduha čime se sprečava oksidacija i isparavanje ukusa, mirisa i sokova iz hrane. Ono što ga čini posebnim je konstantna temperatura pripreme koja omogućava bolju kontrolu, pasterizaciju i bezbednu upotrebu hrane kasnije. Ovakvi uslovi doprinose da hrana omekša kuvajući se u sopstvenim sokovima, ali i smanjuju gubitak vode na minimum zbog čega je hrana izuzetno sočna.

Od tradicionalne pripreme, Sous Vide se razlikuje na dva bitna načina:

  • Sirova hrana priprema se u vakuum kesicama
  • Priprema se dešava u potpuno kontrolisanim uslovima, uz idealnu preciznost u podešavanju temperature

Precizno podešena temperatura omogućava da hrana bude ravnomerno pripremljena bez bojazni da se prepeče, zagori ili pak bude nedovoljno skuvana, baš poput one u restoranima. Kažemo poput one u restoranima, jer uz inovacije iz Gorenje asortimana od sada ovu superiornu metodu kuvanja možete primenjivati i u vašoj kuhinji.

Šta vam je potrebno od opreme?

Gorenje Sous Vide štap - jednostavan za rukovanje i podešavanje sa elektronskim upravljanjem i perfektnom toplotnom izolacijom. Elegantna opcija da pretvorite vaše posuđe u svoj Sous Vide aparat.

sous-vide-metoda-kuvanja-kulinarskih-magova-i-najuticajnijih-blogera0000002
Izvor: Foto: PROMO

Kompaktni Sous Vide - zapremine 6l, sa elektronskim upravljanjem i skidajućim poklopcem od kaljenog stakla, sa automatskim sigurnosnim isključenjem.

sous-vide-metoda-kuvanja-kulinarskih-magova-i-najuticajnijih-blogera0000006
Izvor: Foto: PROMO

Kako je za Sous Vide metodu potrebno vakumirati hranu neophodne su vam i vakuum kesice, a kao dodatak Sous Vide aparatima preporučujemo i Gorenje aparate za zavarivanje i vakuumiranje.

sous-vide-metoda-kuvanja-kulinarskih-magova-i-najuticajnijih-blogera0000003
Izvor: Foto: PROMO

sous-vide-metoda-kuvanja-kulinarskih-magova-i-najuticajnijih-blogera0000004
Izvor: Foto: PROMO

Uz odabrani Gorenje aparat dobijate i tabelu sa temperaturom i vremenom pripreme i to je sve. Spremni ste da zakažete kućni party i zasijate kao kulinarska zvezda večeri.

sous-vide-metoda-kuvanja-kulinarskih-magova-i-najuticajnijih-blogera0000001
Izvor: Foto: PROMO

Sačuvajte vitamine i minerale u hrani

Gorenje Sous Vide precizno kontroliše glavna tri elementa koji kod tradicionalne pripreme umanjuju hranljivu vrednost hrane - temperaturu, kiseonik i vodu.
Vitamini B, B2 i C su posebno osetljivi na toplotu i obično se prvi rastvaraju, što se kuvanjem u Gorenje Sous Vide aparatu znatno smanjuje. Budući da se masti koje se nalaze u mesu tope i čine ga sočnijim iznutra, nikakvo dodatno ulje nije potrebno. Hrana ostaje nekvarljiva bez bilo kakvih aditiva i konzervansa. Hrana namenjena za kasniju pripremu čuva se u frižideru, bez potrebe za zamrzavanjem, i samim tim ni tu se ne gube hranljiva svojstva, vitamini i prirodni sokovi.

sous-vide-metoda-kuvanja-kulinarskih-magova-i-najuticajnijih-blogera0000006
Izvor: Foto: PROMO

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj