Evo kako da prepoznate domaće jagode!

Maj je definitivno mesec kad ovo voće vlada pijacama i supermarketima. Međutim, kad ih kupimo, primećujemo da većina nema ni ukus ni miris, zbog čega nam je svima prva pomisao "odakle su uopšte stigle?!".
Jabuke ili jagode - otkriveno koje voće ima manje pesticida: saveti za kupovinu hrane bez hemikalija
Najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske. Jagode iz uvoza stižu malo ranije nego one domaće, a preprodavci ih najčešće prepakuju i prodaju lažno tvrdeći da su uzgojene kod nas. Baš zato se i nameće pitanje: kako prepoznati uvozne jagode?
Da ne živite u zabludi, i domaće jagode su često tretirane pesticidima kako bi se zaštitile od napasnika i što duže ostale sveže, ali ipak se od uvoznih najviše razlikuju po mirisu i ukusu. Domaće jagode imaju intenzivan, prepoznatljiv miris i slađe su i sočnije od uvoznih. Takođe, one nemaju jednak ukus na svim stranama jer ih sunčevi zraci ne obasjavaju ravnomerno tokom rasta.
Najbolje je da se raspitate i kupujete jagode koje su organski gajene, uglavnom kod malih proizvođača.
Takođe, domaće jagode možemo prepoznati i po obliku. Retko kad su sve iste veličine i boje. Brže propadaju jer su tretirane s mnogo manje pesticida od uvoznih, koje se, da bi do nas stigle cele i sveže, dodatno tretiraju.
Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode je peteljka - na domaćim je uvek bledozelena, a takva je zato što su nedavno ubrane i pune su sitnih semenki.