Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imam ime, korak i glas - ženska trka: dođite da zajedno obeležimo Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama

  Izvor: Foto: PROMO

25. novembra obeležava se Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama. Na taj dan širom sveta umetnici, sportisti, javne ličnosti pokušavaju da skrenu pažnju na alarmantne brojke žena koje su bile žrtve nasilja a neke od njih nažalost i prerano izgubile život. Ultramaratonka Irena Pavlović tim povodom organizuje žensku trku pod nazivom Imam ime, korak i glas. Simbolično, trkačice koje budu trčale taj dan podsetiće da žene koje su stradale u porodičnom nasilju, a ima ih 27 od početka ove godine, nisu samo statistika.

To su žene kojima je korak i glas bio prerano prekinut prerano, napominje Irena. Taj dan, mi ćemo biti njihovo ime, korak i glas. Iako je plan bio da simbolično trči 27 žena, zbog većeg interesovanja taj broj je sada već prestigao 60 žena koje će učestvovati. Trka startuje u 11h, ispred Muzeja savremene umetnosti na Ušću i trči se krug dužine 1800m na tartan stazi. Neke od trkačica će trčati maratonsku distancu, neke polumaratonsku, ostale do 10km. 

Trčanje maratona je vanredni napor. Prvenstveno fizički, mada ništa manji mentalni, jer se u trkaču neprestano odvija borba, suočavanje sa strahom, jačanje volje... Otud veza sa obeležavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na ovaj način. Prvenstveno, ovim ženama je potreban vanredni napor da učine prvi korak i izađu iz nasilničke priče.

Nakon toga veliki napor da se održe na nogama i kao samohrane majke, budu dobre sebi i svojoj deci. Borba sa strahom, suočavanje i iskren odnos prema sebi i svojim mogućnostima je neophodan. Tako da ove žene trče, simbolično, svoje maratone, sa preprekama, neke uspešnije, neke ne. Tog dana ne merimo vreme, ne trkamo se, trčimo srcem, kaže Irena.

Ukoliko želite da i sami pređete neku od distanci tog dana ili samo prošetate do Ušća u periodu održavanja trke, dobrodošli ste. 

Žensku trku su podržale Delta fondacija, Extrime intimo, DM, Aqua Gala.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj