Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glumica Hali Beri bila je žtva nasilja, a danas pomaže mnogim ženama: Kada se nemoć pretvori u veliku hrabrost - #TISIBITNA

"Želim da žene ustanu i nadjačaju tišinu. Da se oslobode sramote i straha, i pronađu način da se izbore za sebe," istakla je Hali.

  Izvor: Foto: Profimedia

Osećaj nemoći ponekad više boli od fizičke povrede, a srušeno samopouzdanje, propušteni snovi i konstantan strah ne dozvoljavaju da u sebi probudiš hrabrost, piše Lovesensa.

Sa ovakvim mračnim i teškim osećanjima najčešće se suočavaju žrtve porodičnog nasilja. Žena kao jedno moćno, nežno, a istovremeno snažno biće sa predivnom energijom, može se u rukama nasilnika pretvoriti u prah. Transformisati se u bespomoćnu osobu koja je od svoje ličnosti leptira sačuvala samo čauru.

Baš sa ovakvom negativnom životnom situacijom suočila se glumica HaliBeri.

Hali je još kao dete bila svedok porodičnog nasilja. Njen otac je vršio nasilje nad njenom majkom, a Hali je u javnosti govorila kako se tada osećala bespomoćno, tužno i utučeno. Mnogi psiholozi ističu da detinsjtvo ostavlja velike tragove na životniput svakog čoveka - bilo u negativnom ili pozitivnom smislu. U slučaju Hali Beri ostavilo je dva traga koja su značajno uticale na njene odluke i životne izbore.

Glumica je u javnosti iznela da je i ona godinama od različitih partnera trpela fizičko i psihičko zlostavljanje. Osećala se zatočeno u ciklusu strahova, nasilja i emotivnih promašaja. Odluka da nemoć pretvori u hrabrost usledila je kada je izgubila 80 procenata sluha zbog nasilja u jednoj emotivnoj vezi.

Poučena iskustvom svoje majke koja je pobedila strah, ostavila supruga zbog porodičnog nasilja i postala borac i samohrana majka, Hali je odlučila da pobedi nasilje.

Nakon što je nasilje osetila na svojoj koži, Hali Beri je počela javno da govori o ovom problemu i angažovala se u Jenesse centru, ustanovi za intervenciju i prevenciju nasilja u porodici.

Glumica je više od 15 godina aktivna član ovog centra i pomaže žrtvama porodičnog nasilja. Ona podstiče žene da u sebi probude hrabrost i napokon pronađu svoj mir, ljubav prema sebi i šansu za novi, lepši život.

"Želim da žene ustanu i nadjačaju tišinu. Da se oslobode sramote i straha, i pronađu način da se izbore za sebe," istakla je Hali.

Glumica je na svom Instagram nalogu na početku 2020. godina objavila fotografiju na kojoj pozira sa krunom na glavi i u opisu napisala moćnu poruku podrške upućenu svim žrtvama porodičnog nasilja:

"Moja poruka posvećena je svim ženama (kraljicama) koje se bore sa bilo kojim oblikom porodičnog nasilja. Drage žene, ponekad ćete biti previše žena. Suviše pametnaa, prelepa, previše jaka. Zbog toga će se vaš muškarac možda osetiti kao "manje" muškarac, a vi ćete možda početi da se osećate kao da morate biti "manje" žena. Najveća greška koju možete učiniti je uklanjanje dragulja sa krune kako biste muškarcu olakšali. Kada se ovo dogodi, morate razumeti da vam ne treba manja kruna, već da vam je potreban muškarac sa većim srcem i "leđima". "

View this post on Instagram

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

Pandemija korona virusa, izolacija i karantin povećavaju rizik za žrtve nasilja.

Mnoge žrtve nisu spremne da naprave neophodan potez i prijave nasilje, a taj strah i nemoć značajno se povećava tokom vanrednog stanja, što pokazuju iskustva širom sveta.

Adria Media Magazini pokrenuli su kampanju #tisibitna kao vid podrške i važnih informacija žrtvama nasilja i tokom pandemije virusa Covid-19.

i-kada-su-ulice-puste-tisibitna-zrtve-nasilja-su-zasticene-i-vredne-i-u-pandemiji-covid-19
Izvor: Foto: PROMO

Pobedi strah, probudi hrabrost - PRIJAVI NASILJE!

Nacionalni SOS broj: 0800-222-003

SIGURNE KUĆE:

Beograd: 062/304 650 broj je dostupan 0-24
Novi Sad: 021/ 6465 746
Pančevo: 013 319 843
Sombor: 062/787 375
Smederevo: 062/608080
Zrenjanin: 064/6488 104
Kragujevac: 065/ 6120 490
Niš: 018 521 210
Leskovac: 064/8986 697
Vranje: 064/8012 962

View this post on Instagram

A post shared by @love_sensa on

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj