Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izazov Platonove pećine

Neobičan projekat nemačkog umetnika Mische Kuballa koji voli da istražuje fenomen svetla u funkciji umetnosti biće prikazana u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

  Izvor: Foto: Muzej savremene umetnosti

Da li svi mi živimo u nekoj vrsti pećine iza koje se krije istinski "život" pokušao je svojom alegorijom o pećini da objasni veliki grčki mislilac Platon.

Po toj priči, filozof razlikuje dva oblika realnosti: realnost vidljivog sveta i (istinsku) realnost ideja, a zahvaljujući njoj nemački umetnik Mischa Kuball (1959) osmislio je svoju novu postavku "Platonovo ogledalo". Najnoviji projekat Kuballa čiji rad karakteriše eksperiment s raznim umetničkim medijima i fenomenom svetla biće predstavljen beogradskoj publici na otvaranju 8. novembra 2012. godine u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Nadahnut alegorijom o pećini, Kuball - koji ima svetsku reputaciju u sferi instalacija - upustio se u umetnički izazov i uz pomoć projektora, srebrne folije, fotografija i video-snimaka, osmislio perceptivni i iskustveni prostor koji evocira Platonovu priču o pećini. Sa druge strane, u fotografijama i video-radovima Kuball je pretvorio složene izvore svetlosti, odraza i senki u neprekidan niz u kojima se realnost iznova i iznova stvara. Kuballovo "platonovo ogledalo" uz problem svetla, pružilo je i dva dodatna aspekta: perceptivno-estetičku komponentu kao i mogućnost generisanja slike kroz upotrebu kompjutera.

Izložba je organizovana u saradnji sa Goethe Institutom i jedna je od ukupno petnaest stanica na internacionaloj turneji koja je krenula iz Centra za umetnost i medijske tehnologije u Karlsrueu. U sklopu izložbe, 9. novembra 2012. godine će biti organizovan razgovor o projektu na kojem će učestvovati i umetnik. Izložba je otvorena do 9. decembra 2012. godine.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj