Šta će se desiti sa vašim telom ako svakog dana vežbate? Samo 30 minuta pravi veliku razliku

Samo 30 minuta je dovoljno, i to ne samo za vašu figuru, već i za dugovečnost. Šta će se desiti sa vašim telom ako svakog vežbate?

Shutterstock

Vežbanje je alfa i omega vitalnosti. Naučnici širom sveta došli su do konsenzusa: da biste što duže ostali zdravi i u dobroj fizičkoj formi, potrebno je da budete aktivni svakoga dana – bar pola sata. Lični trener Pavel Šabašov je na konkretnim primerima objasnio zašto ovo pravilo treba da se pridržavaju svi.

Kakav bi trebalo da bude vaš dnevni trening?

Redovno vežbanje je moćno sredstvo za održavanje zdravlja, sprečavanje bolesti i privlačno telo. Nema potrebe da preterujete, dovoljno je da posvetite vreme umerenim aktivnostima, kao što su joga, plivanje, brzo hodanje ili penjanje na planinu ili stepenice.

U jednom od svojih intervjua, Ulf Ekelund, profesor na Norveškoj školi sportskih nauka, rekao je da istraživanja potvrđuju da 30 minuta umerene aktivnosti smanjuje rizik od prerane smrti i raznih bolesti. Slažem se, nije loše. Ali postoje i druge prednosti koje ćete dobiti ako vežbate pola sata svakog dana.

Shutterstock 

Razlog #1: Pre svega, 30-minutni trening poboljšava kognitivne funkcije mozga i značajno usporava proces starenja. Pored toga, stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu veruju da redovna fizička aktivnost pomaže u prevenciji demencije.

Razlog #2: Redovno vežbanje takođe pozitivno utiče na gustinu kostiju i čini telo otpornijim.

Razlog #3: Dnevne 30-minutne vežbe promovišu miran san. Oni vam pomažu da brže zaspite i utonete u dubok san, a to doprinosi tome da ćete se osećati energičnije tokom celog dana i zaboraviti na pospanost tokom dana.

Razlog #4: Prema mnogim studijama, vežbanje izaziva oslobađanje endorfina, koji promoviše osećaj sreće i euforije nakon vežbanja, smanjujući nivo stresa.

Razlog #5: Pola sata dnevno nije mnogo, ali ako radite intenzivne vežbe svakog dana u trajanju od pola sata, možete dosta da smršate. Postoji studija u "The American Journal of Phisiology" koja je otkrila da su gojazni muškarci koji su vežbali 30 minuta dnevno izgubili približno istu količinu težine tokom tri meseca kao muškarci koji su vežbali sat vremena dnevno.

Shutterstock 

Na šta da obratite pažnju?

Uprkos mnogim prednostima redovnog vežbanja, postoje i potencijalni rizici kojih morate biti svesni, posebno za početnike.

Zapamtite da vežbe treba da budu prilagođene vašem individualnom nivou fitnesa i zdravstvenom stanju. Važno je da slušate svoje telo i da se odmarate kada je potrebno. Redovno vežbanje u trajanju od 30 minuta svakog dana, kada se radi pravilno, može biti siguran i efikasan način da poboljšate opšte zdravlje i izgled.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Vežbanje Dženifer Aniston  Instagram/jenniferaniston