NAPRAVITE I VI SVOJ KRALJEVSKI SIR: Fantastičan veganski recept sa bademima - ukusan kao original

Sir je mnogim ljudima omiljeni mlečni proizvod, a za one koji se odluče za veganske varijante – izbor je veliki! Za savršenu teksturu i ukus donosimo recept Marine Brekalo za kraljevski sir od badema.

Foto: Maja Danica Pečanić, „Veganski sirevi”, Marina Brekalo

Marina Brekalo je poznata po svojim radionicama kuvanja, IG profilu Brekalicious i divnim slatkim i slanim veganskim poslasticama, a sada je i autorka kuvara o veganskim sirevima. Zamišljen kao mala zbirka koja na jednom mestu okuplja recepte koje kao početnik svako može napraviti od namirnica dostupnih u prodavnicama zdrave hrane, kuvar Veganski sirevi donosi tridesetak originalnih i raznovrsnih sireva sa biljnim sastojcima – „mocarelu”, „fetu”, „ribanac”, „provalone”, „sirne namaze”... Ove divote možete jesti same ili ih kombinovati u raznim jelima, uz slasne dodatke, kao što su krekeri, baget, pesto, a Marina se pobrinula da i za njih imate recepte na jednome mestu. Kuvar „Veganski sirevi”, Marine Brekalo sadrži najvažnije recepte za veganske sireve koje kao početnik svako može da napravi od lako dostupnih namirnica 

Sastojci i priprema:

  • 2 šolje badema
  • 3 šolje vode
  • 2 kapsule probiotika
  • 2 kašike prehrambenog kvasca
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica soli
  • 1 recept za zeleni pesto
  • 1 recept za crveni pesto

Bademe potopite preko noći. Ujutro ih procedite, dobro ih isperite pod mlazom vode i oljuštite kožicu. Bademe stavite u blender sa svežom vodom i blendirajte dok ne dobijete homogenu smesu.
U tu smesu sipajte probiotički prah iz kapsula i još kratko blendirajte sve zajedno, tek toliko da se sve poveže.

Prebacite u vrećicu za mleko ili gazu, pa stavite u plastičnu ili keramičku cediljku ispod koje je posuda u koju će se tokom fermentacije ocediti višak tečnosti. Na svežanj u cediljki stavite čašu ili posudu koju možete da napunite vodom. Sada počinje proces fermentacije koji traje 12–48 sati na sobnoj temperaturi. Svakih šest sati proveravajte kako se razvijaju ukus i miris tako što ćete da odmotate gazu i nemetalnom kašikom odvojite malo sira i probate ga.

Kad sir fermentiše i poprimi kiselkasto oštar, ali svež ukus, pripremite kalup obložen folijom i izlijte trećinu sira, poravnajte pa stavite red crvenog pesta.

Možete koristiti celu količinu iz recepta za pesto, ako želite jači ukus, ili samo deo. Na crveni pesto izlijte drugu trećinu sirne smese pa prekrijte zelenim pestom. Možete opet da stavite samo deo ili celu količinu zelenog pesta iz recepta. Preko zelenog pesta izlijte zadnju trećinu sira. Ja obično stavljam samo polovinu jedne i druge smese pesta.

Gotovi sir prekrijte folijom i ostavite u frižideru 24 sata da se dobro stegne. Nakon toga sir pažljivo odmotajte i prebacite na podlogu za posluživanje.
Prelijte sa još malo maslinovog ulja i ukrasite po želji.
Ovu kraljevsku kombinaciju čuvajte u frižideru dok je ne potrošite, a najduže mesec dana.

Zeleni pesto

  • 2 šolje svežih listova bosiljka
  • 1 šolja pinjola
  • 8 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 2 manja čena belog luka
  • 4 kašike prehrambenog kvasca
  • 2 kašičice soka od limuna
  • 1 kašičica belog bibera
  • 1 kašičica soli

Crveni pesto

  • 1 šolja sušenog paradajza
  • 1 šolja pinjola
  • 5 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 1 manji čen belog luka
  • 2 kašike prehrambenog kvasca
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1 kašičica belog bibera
  • 1 kašičica soli

Postupak i za jedan i drugi pesto je isti. Sve sastojke stavite u multipraktik ili drugu seckalicu sa zakrivljenim, tzv. S-rezačem, uz pulsno pokretanje. Obrađujte pesto dok ne dobijete teksturu koja vam odgovara.
Pesto stavite u teglu i čuvajte u frižideru do dve nedelje.

Izvor: Sensa/Sensa.hr