KAKO DA JEDETE I SPREMITE SREMUŠ: 3 recepta sa divljim belim lukom - od salate i zdravog ulja, do sjajnog jela na kašiku

Ukoliko nemate inspiraciju kako da u ishranu uvedete superzdrav ssremuš, donosimo vam 3 jednostavna i ukusna recepta sa divljim belim lukom!

Shutterstock

Divlji beli luk ili sremuš postao je jedan od najvećih prirodnih darova proleća. Sremuš je lisnato zelena lukovičasta višegodišnja biljka poreklom iz Britanije koja počinje da se pojavljuje kao mali izdanci u februaru, cveta u aprilu i odlazi u seme oko juna. Kao što ime govori, to je divlji rođak belog luka koji se koristi u kuhinji u sirovom ili kuvanom obliku.

Divlji beli luk ima jednu od najdužih sezona divljih biljaka. Mali, nežni izdanci nalik na mikro bilje počinju da se pojavljuju od sredine februara, a biljka dostiže svoj puni, lisnati sjaj krajem marta i u aprilu. Sremuš se često koristi i kao narodni "lek" u čišćenju organizma od toksina, smatra se da povoljno utiče na smanjenje krvnog pritiska, pozitivno deluje na zdravlje srca, a ima antigljivično, antimikrobno i antivirusno svojstvo. Bogat je vitaminima A, B1, B2, niacinom, folnom kiselinom i vitaminom C, a sadrži i sumpor, magnezijum, mangan, gvožđe, bogat je i etarskim uljima...

Ukoliko nemate inspiraciju kako da uvedete sremuš u svoj jelovnik, donosimo vam 3 jednostavna i ukusna recepta sa divljim belim lukom:

Čorba od sremuša i krompira

Sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 1 crni luk, seckani
  • 600 g krompira, oljuštenog i isečenog na kockice
  • 1,2 litara bujona od povrća
  • 50 g listova sremuša
  • so i biber
  • pavlaka za posluživanje (po želji)

Priprema:

Zagrejte ulje u velikom tiganju. Dodajte luk i pržite na laganoj vatri dok ne omekšra. Dodajte krompir i bujon. Pustite da provri, smanjite vatru i kuvajte 20 minuta, dok krompir ne omekša. Dodajte listove sremuša - ostavite nekoliko komadića za ukrašavanje čorbe.

Dobijenu smesu sipajte u blender i miksajte dok ne postane jedinstvena i glastka. Ponovo vratite u šerpu da se kuva još par minuta i začinite po ukusu. Poslužite uz kiselu pavlaku i krutone.

Salata od sremuša i rotkvica

Sastojci:

  • 1 veza sremuša
  • 10 listova zelene salate
  • 5 rotkvica
  • 1 krastavac
  • so, biber
  • 2 kašike jogurta
  • 1 kašika majoneza
  • sveža seckana mirođija

Priprema:

Listove sremuša operite i osušite, isecite na trake i stavite u činiju. Zelenu salatu dobro isperite, oslobodite viška vode, pa je lagano iseckajte na manje komade, dodajte u sremuš. Oljuštite krastavac i rotkvice očistite, iseckajte ih na kockice i dodajte u salatu. Zatim pripremite brzi preliv. Jogurt pomešajte sa majonezom, dodajte malo mirođije i dobro promešajte. prelijte salatu, posolite, stavite malo bibera, izmešajte i UŽIVAJTE.

Ulje sa sremušom kao hrana i prirodni "lek"

Sastojci:

  • 1 velika šolja listova divljeg belog luka
  • 500 ml maslinovog ulja

Priprema

Operite listove i osušite ih na kuhinjskom ubrusu pre nego što ih grubo isečete. Spakujte seckane listove u sterilisanu teglu.
Dopunite teglu maslinovim uljem. Dobro poklopite, a onda protresite. Ostavite na hladnom i tamnom mestu da odstoji oko 2 nedelje, mućkajući svaki dan. Procedite ulje kroz cediljku za čaj ili kroz gazu. Sipajte u sterilisanu bocu. Čuvajte u frižideru do 3 nedelje. Koristite za salate, kao dodatak jelima.

Izvor: Sensa