Za sve ljubitelje kestena, predlažemo interesantnu ideju za jesenju kremastu poslasticu. Kesten je jako zdrav i ima brojne prednosti u odnosu na ostalo voće, jer ne sadrži gluten, pa se od njegovog brašna mogu praviti brojna jela što posebno pogoduje osobama osetljivim na njega. Kestenje je takođe odličan izvor vlakana i podstiče rad creva i digestivnog trakta. Upravo sada smo u sezoni kada kestenje možemo videti svuda oko sebe i zato, hajde da ga iskoristimo.
Čorba od kestena
Sastojci:
- 200gr kestena po osobi
- 1 šargarepa
- glavica crnog luka
- mala kašičica crvene paprike
- malo belog luka
- so
- beli biber
- voda
- kockica za supu
Priprema:
Čorba se može napraviti od svežih kestena, ako želite da ubrzate proces, možete ih kupiti već spremljene i oljuštene. Međutim, ukus domaće čorbe od kestena je mnogo bolji i aromantičniji ako su kesteni sveži.
Sečeni kesten pecite u rerni zagrejanoj na 220º C dok ne krene da puca. U šerpu sipajte malo vode, tek toliko da površina tepsije bude prekrivena vodom (1mm). Ovako pripremljeni kesteni će se lako oguliti.
Odvojite šaku iseckanih oguljenih kestena. U tiganju propržite crni luk dok ne postane providan, zatim dodajte očišćenu šargarepu iseckanu na kockice i kestenje. Zalijte smesom za supu ili posoljenom vodom. Kuvajte dok se šargarepa ne postane mekana. U čorbu dodajte beli luk pržen na maslinovom ulju, a zatim umutite smesu mikserom. Preostale isečene kestene propržite na ulju i dodajte ih u čorbu.
Za još zdravih recepata koje možete pripremiti pogledajte savete i recepte OVDE.
(Sensa.si)
BONUS VIDEO:
Izvor: Sensa