Tradicionalna jela, kao što su sarme predstavljaju zaštitni kulinarski znak našeg naroda. Pogotovo se u periodu zimskih praznika, najviše spremaju. Pripremili smo vam recept za posne sarme, a mogu da se nazovu i vegetarijanskim. Osim što su ukusne i zdrave, daju posebnu čaroliju porodičnoj trpezi, jer nas vraćaju u detinjstvo.
Sastojci za sarme
– 250 g pirinča
– 50 g sojinih ljuspica
– 2 kašičice soli
– 1/2 kašičice sušenog bosiljka
– 1 kašičica kurkume
– 1 velika šargarepa ili dve manje
– 16 listova kiselog kupusa
– 1 kašika crvene paprike
Smesa za kuvanje
– 200 ml paradajz sosa
– 1 kašičica soli
– prstohvat kumina
– 1/2 kašičice kurkume
– 2 kašičice crvene paprike
– prstohvat čilija
– peršunovo lišće za dekoraciju
– 2 litra vode
– 2 kašičice ulja
Priprema
U velikoj posudi promešati pirinač sa sojinim ljuspicama, sitno naseckanom šargarepom i začinima (crvena paprika, kurkuma ili mešavina za kari, so, šili i bosiljak). Pripremite listove kiselog kupusa i zavijte sarme, poručuju sa sajta Atma.
Na zagrejanom ulju propržite kumin dok ne potamni, a zatim dodajte paradajz sos. Promešajte i dodajte začine. Pažljivo položite sarme i sipajte vodu. Kuvajte na umerenoj temperaturi 45 minuta. Poslužite ih sa naseckanim peršunovim lišćem.
Saznajte, kako da napravite vegansku lazanju.
BONUS VIDEO:
Sensa/ A.S.