U poslednje vreme širom sveta sve su popularnija takozvana biljna mleka ili napici od različitih semenki i plodova biljaka. Ta mleka služe kao osvežavajući napici, već i krepe organizam. Biljna mleka predstavljaju alternativu kravljem mleku, a veoma su značajna za ljude koji imaju netoleranciju na laktozu ili mlečni šećer, kao i za vegane. Ta mleka imaju bogat nutritivni sastav, mogu se koristiti za pripremu jela i drugih napitaka, a otvaraju više mogućnosti osobama na posebnom režimu ishrane. Prave se od najrazličitijih semenki, najpoznatija su kokosovo, bademovo, sojino, ovseno, proseno, a trenutno je popularno crno mleko – mleko od crnog susama, koji nije toliko popularan kao beli, a koji sadrži više gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, cinka, bakra, vitamina B i E, antioksidanasa. Ovo mleko potpomaže varenje, a fantastično je za kožu. Ukusno je i pitko, tekstura mu je kremasta, a pravi se neverovatno lako. Ipak, nutricionisti kažu da je dovoljna jedna šolja dnevno, bez preterivanja.
Šta je potrebno za crno mleko
- 150 g crnog susama
- 10 urmi
- 1 l vode
Kako se priprema crno mleko
- Susam potopite u vodu na nekoliko sati, najbolje preko noći. Procedite ga i stavite u blender.
- Potopite u međuvremenu urme u mlaku vodu na 15 minuta, pa i njih dodajte u blender, sipajte 1 l vode i izblendajte.
- Procedite smesu i dobićete kremasto i kusno biljno mleko. Možete dodati i limunov sok, po želji.
- U frižideru može da stoji do tri dana.
BONUS VIDEO:
Sensa/Z.A.