Od testenina i pica, do salata i sosova, paradajz je jedan od omiljenih sastojaka u mnogim kuhinjama. Osim sjajnog ukusa paradajza koji dominira letnjim trpezama, izuzetno je zdrav i sadrži brojne vitamine, minerale i nutritivna svojstva.

Bogat je vitaminima A, B1, B3, B6, C i K, a od minerala sadrži bakar, kalijum, magnezijum, kao i vlakna i šećer. Mnogi stručnjaci se slažu da je paradajz sjajna namirnica za sve genercije, ali se ističe da ima posebna pozitivna dejstva na žene starije od 50 godina. Zašto je to tako?

Evo 4 sjajna razloga zašto bi žene starije od 50 trebalo češće da jedu pardajz:

1. Pozitivno utiče na zdravlje srca - Paradajz može pomoći u održanju kardiovaskularnog zdravlja. Bogat je likopenom, karotenoidom koji paradajzu daje prepoznatljivu crvenu boju. Neke studije su pokazuju da likopen može značajno uticati na smanjenje rizika i prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i pomaže opštem zdravlju srca. Paradajz je takođe dobar izvor kalijuma koji je takođe važan mineral za srce.

2. Dodajte paradajz u rutinu nege kože - Likopen je takođe antioksidans i može pomoći da negujete kožu. Paradajz nikako nije zamena za kremu sa faktorom koja smanjuje rizik od UV zračenja, ali može pomoći da vaša koža bude dodatno zaštićena tokom sunčanja.

3. Paradajz za zdravlje vaših očiju - Paradajz je bogat brojnim fitokemikalijama, karotenoidima kao što je gore pomenuti likopen, i drugim kao što su beta karoten i lupin. Ova jedinjenja pozitivno deluju na dobro zdravlje očiju, posebno kako telo stari.

4. Paradajz za smanjenje simptoma menopauze - Jedan od glavnih razloga zašto se paradajz preporučuje ženama starijim od 50 jeste to što može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze. Paradajz sadrži značajnu dozu vitamina B 6 koji je vitalno važan za ravnotežu estrogena i progesterona. Upravo u fazama kada su ovi hormoni van balansa, postaje nam teško da kontrolišemo simptome menopauze.

Psihološki simptomi koji preovlađuju pre, u toku i posle menopauze mogu biti u vezi s oksidativnim stresom. U navedenoj studiji ističe se značaj antioksidativnog dejstva likopena, moćnog sastojka paradajza koga ima više u soku od paradajza nego u ovoj svežoj namirnici. Umirenje stresa ima za rezultat i sprečavanje valunga.

Žensko zdravlje usled viška kilograma može da bude ugroženo posle menopauze, zbog povećane težine koju prati rizik povišenih triglicerida u krvi. Sok od paradajza nivo triglicerida, ubrzava metabolizam i obara holesterol.

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO:

4 vežbe za žene u menopauzi TikTok/nikiwibrowfitness