Ajurveda je tradicionalna indijska medicina koja postoji više od 5000 godina. Izvorno učenje ajurvede je toliko fascinantno i detaljno u opisu fizioloških procesa u telu da sve više inspiriše i nadahnjuje ljude na zapadu. Ajurveda nije dogma niti religija. To je staro znanje koje je relikt nekih starih mudrih civilizacija, sačuvano jednostavnim i zdravorazumskim jezikom. Njeno detaljno učenje o biljkama govori nam do najsitnijih detalja o nečemu što smo i mi verovatno nekada znali, ali
vremenom zaboravili.

Kako ajurveda posmatra menopauzu?

Sa ajurvedske tačke gledišta, ključna razlika između muškaraca i žena ne leži u polu, već u čudotvornoj kreativnoj majčinskoj energiji. Žene su te koje su kreatori novog života. Ta majčinska energija vodi žene kroz razne izazovne periode: trudnoću, porođaj, dojenje, menopauzu....Menopauza svakako predstavlja najveći izazov za svaku ženu. Većina nas je poistovećuje sa prestankom menstrualnog ciklusa, ali javlja se u različitim životnim dobima, a obično nastaje kad jajnici počinju smanjeno da luče hormone estrogen i progesteron. Savremena medicina ima tendenciju da taj proces posmatra kao delikatno i potencijalno problematično stanje. To je zato što se pokazalo da se tokom menopauze u ženskom telu javljaju određene tegobe povezane sa nedostatkom hormona: osteoporoza, povećan holesterol i trigliceridi u krvi, veći rizik za bolesti kardiovaskularnog sistema, a sve češće i sve više primat preuzimaju razne autoimune bolesti. Menopauza je period velikih promena u životu jedne žene. Adaptacije, adekvatno prihvatanje tih promena i njihova amortizacija su put do zdravog prolaska kroz ovaj izazovni period.

Ravnoteža doša tokom menopauze

S ajurvedske tačke gledišta, smanjena količina estrogena u telu ukazuje na neki disbalans koji treba korigovati. Disbalans postoji, ali potrebno je vreme da bi se razvili problemi, simptomi i bolesti. Telo će se neko vreme uspešno boriti i sa smanjenom količinom hormona, ali bez podrške i prilagođavanja novoj situaciji mogu da nastanu problemi. Prednost ajurvede je ta što deluje čim se pojavi disbalans. Uz uravnoteženu fiziologiju, žena može imati normalnu menopauzu, bez drastičnih nuspojava. Ajurveda na posledice menopauze gleda kao kratkoročne i dugoročne. Kratkoročni uključuju valunge, vaginalnu suvoću ili promene raspoloženja. Dugoročni mogu biti osteoporoza, kardiovaskularne bolesti ili neke autoimune bolesti, kao na primer reumatoidni artritis. Da bi se utvrdio uzrok i korigovale posledice kratkoročnih simptoma, ključna je adekvatna dijagnoza, podrška ravnoteži fizioloških energija-doša, te adaptacija na vremenske i sezonske promene koje su neprekidne u životnom ciklusu svake osobe. Korekcijom i adaptacijom kratkoročnih problema uveliko olakšavamo i utičemo preventivno na dugoročne. Menopauza u životu žene donosi velike promene, jer se kreće iz razdoblja pod uticajem pita doše u ono pod uticajem vata doše. Klasični znakovi vata perioda uključuju tanju, suvu kožu i sluznicu, proređivanje kose i kostiju, lagan, isprekidan san i preteranu brigu. Ajurveda sugeriše da se ovi simptomi mogu u velikoj meri izbeći kontrolisanjem vate doše kroz ishranu, biljnom terapijom i dnevnom rutinom.

Neuravnotežena pita doša takođe igra ulogu u simptomima menopauze. Budući da ona reguliše hormonsku ravnotežu, proizvodnju toplote i metabolizam, upravo je ona odgovorna za valunge. U periodu života kada žena ima mestruaciju, nečistoće iz tela se eliminišu svakog meseca menstrualnim ciklusom. Ajurveda prepoznaje te duboke procese prirodnog čišćenja, pa tokom menstruacije preporučuje laganu aktivnost i specifičnu individualno prilagođenu dijetu.

Redovno čišćenje organizma 

U razdoblju menopauze i postmenopauze ajurvedski pristup preporučuje periodična čišćenja ili detoks programe, individualno osmišljenje, koji simuliraju prirodne mesečne cikluse. Ti procesi čišćenja uvek su dizajnirani prema ličnim potrebama, trenutnim problemima, stanju tela, fiziološkim procesima, dobi, bolestima… Mogu se sastojati od prilagođene ishrane i biljne terapije, pa sve do dubljeg, sistemskog čišćenja medicinskim uljima, posebnih terapija koje mogu uključivati ajurvedske masaže, pilinge, parne kupke, fizičke aktivnosti. Cilj tih procesa je uravnoteženje fizioloških energija u telu. Na taj način stimuliše se mesečni detoks ciklus, kroz koje telo prirodno prolazi u periodu menstruacije.Tradicionalni ajurvedski tretmani pomlađivanja i detoksikacije, pančakarma, posebno su efikasni za vraćanje tkiva i kompletnog organizma u prirodnu homeostazu. U idealnom slučaju bi trebalo pančakarma tretmane i terapiju praktikovati pre i za vreme menopauze kako bi se osigurao graciozan i lak prelaz iz jednog zdravog stanja u drugo. Važno je usresrediti se na stvaranje balansa u telu, kroz ishranu, biljnom terapijom, prilagođenom dnevnom i sezonskom rutinom i redovnim individualno osmišljenim detoks programima pre i tokom menopauze.

Kraljica biljaka za žene

Jedna od ključnih biljaka koja može biti od koristi tokom ovog perioda promena je Asparagus racemosus ili Shatavari. To je kraljica ženskih biljaka i jedna od najcenjenijih ajurvedskih biljaka. Proučavajući učinak šatavarija u kliničkim studijama do sada nisu pronađena štetna dejstva, te ga njegova upotreba i širina spektra delovanja od valunga do reproduktivnog tonika, čini prvim izborom ajurvedskih lekara i praktičara za tegobe u menopauzi. Šatavari je biljka čije delovanje hladi organizam, zato je idealna leti i kod osoba kojima je to potrebno i u ostalim periodima. Šatavari se nikako ne sme uzimati ukoliko postoji hipotireoza ili usporen metabolizam. Takođe, kao i za sve biljne preparate važno je konsultovati se sa svojim lekarom i ajurvedskim praktičarem budući da šatavari deluje kao diuretik ali i smanjuje nivo šećera u krvi, pa se ne sme uzimati sa lekovima kojima je kontraindikovan.

U idealnom slučaju, ako se približavate menopauzi, savetovanje sa stručnjakom za ajurvedu može utvrditi specifične neravnoteže i odrediti koje mere mogu najbolje pomoći vraćanju vašeg zdravog prirodnog balansa. Svi smo različiti i regulisanje individualnog stanja je kao i traženje najbolje frekvencije za vašu omiljenu radio stanicu.

Izvor: Sensa/Nebojša Rađenović, ajurvedski praktičar i mr spec fitofarmacije, www.antiage.hr