U leto treba da držimo ishrane koja će umiriti pitta došu, čije su glavne osobine vrućina, lakoća, žestina, ljutost i kiselost. Neka jelovnik stoga bude ispunjen slatkim, gorkim i oporim ukusima. U letnim je mesecima moć varenja slabija pa se nemojte prejedati.

Najbolje je jesti salate i sveže sirovo povrće, i to za ručak, kada je probavna vatra najjača. Izbegavajte ljute začine, poput đumbira, crnog bibera, cimeta i čilija i koristite one koji hlade, poput korijandra i anisa. Leti pripazite na unos kofeina i alkohola jer pojačavaju pitta došu. Ledena pića izbegavajte jer potiskuju probavnu vatru i tako podstiču nakupljanje toksina.

Izvrstan osvežavajući napitak za vruće letne dane jeste lassi koji sami možete napraviti u nekoliko minuta. Postoji više njegovih verzija. Probajte sledeću: pomešajte pola čaše gustog jogurta s pola čaše vode i dodajte kim, korijandar, gorušicu, beli luk i malo soli. Začine istucajte i dodajte ih u mešavinu jogurta i vode i dobijenu smesu 20-ak puta prelivajte iz jedne čaše u drugu (tako to originalno rade u Indiji).

Lassi: ajurvedski napici za ravnotežu sve tri doše...

Prelivanje će stvoriti jednoličnu masu jogurta i vode, a dodano bilje i začini daće lagan ukus. Možete ga ostaviti i poklopljenog sat do dva na sobnoj temperaturi, biće još finiji. Leti je najbolje da izbegavati sunčanje i težak fizički rad tokom snažnog sunca.

Jedan od najboljih načina rashlađivanja pitte jest boravak u vodi ili pokraj nje, ali nakon kupanja u moru sa sebe operite so. Uživajte u laganim večernjim šetnjama, posebno po mesečini i si priuštite poslepodnevni odmor.

U garderobi neka prevladavaju pamuk i svila, a od boja one koje rashlađuju - bela, siva, plava, zelena. Preporučuju se masaže s kokosovim i suncokretovim uljem.

Kako seksualne aktivnosti zagrevaju telo, u prevelikim količinama mogu da pogoršaju pittu. Idealno vreme za njih bile bi u rano veče, pre nego što nastupi razdoblje pitte (22 sata).

Izvor: Sensa klub